Sesam deschide cartea: Cartea bunătății
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 28 februarie 2020, 10:35
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă bunătatea? Cum și unde se arată ea și ce fel de loc ar deveni lumea dacă dintr-o dată bunătatea ar dispărea din ea?
Scriitoarea Cristina Andone a avut o ideea minunată: a mers la țară, în 16 sate din România și i-a întrebat pe copiii de acolo ce înseamnă să fii bun. A scris împreună cu ei o carte frumoasă și emoționantă care se numește chiar așa: Cartea bunătății.
Cu povești, pitici, bunici, fapte bune, dar și cu desene minunate semnate de 8 ilustratori talentați.
Poveștile ne ajută să ne formăm, ne creionează visele, ne dau curaj și modele de urmat. Trăim într-o lume în care poveștile de la sat au tăcut, s-au retras, copleșite de numărul mare al poveștilor zgomotoase de la oraș. Ce gândesc și ce visează însă copii de la sat? Mulți dintre ei trăiesc departe de părinții plecați la muncă în străinătate. Copii crescuți de bunici, cu dor de mama și de tata.
Cristina Andone adună în paginile Cărții bunătății toate dorurile și visele copiilor de la țară. Îi ascultă și le dă glas. Îi lasă să povestească. Iar ei spun ce înseamnă să fii bun și a ce miroase bunătatea.
Pornesc la capătul curcubeului, acolo unde se găsesc doruri, planuri și dorințe.
Printre altele, bunătatea are miros de cearșafuri proaspăt schimbate, de sarmale la cuptor sau de gogoși calde cu zahăr.
Și uneori bunătatea înseamnă să hrănești un cățel sărac. Sau să îi împrumut colegului meu un creion cu gumă.
Din Cartea bunătății aflăm că există copii care își doresc să râdă, sa primească ajutor la teme, sau să meargă în vacanță cu familia.
Sunt mai multe povești care ne vorbesc despre prietenie, ajutor, generozitate, încredere și dăruire. Pe care le puteți continua și voi după ce le terminați de citit.
Bunătatea e albastră, pentru că e seninătate. E roșie, pentru că e inimă. Sau maronie, ca vițelușul nou-născut. Pentru voi ce culoare ar putea avea bunătatea? Dar veselia? Dar generozitatea?
La final, ca o surpriză aromată și neașteptată, cartea conține o rețetă de pâine și o rețetă de cozonac. Pe care să încercați să le faceți și voi acasă, copii. Cu ajutorul părinților sau bunicilor.
Pentru că atunci când suntem împreună bunătatea sporește. Așa cum crește aluatul de pâine sau de cozonac.
Spor la citit și ,eventual, spor la frământat.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.