Filmul de weekend: Little Joe – planta care te face fericit
Articol editat de cristina.rusu, 29 februarie 2020, 00:00
Suspiciune. Paranoia. Panică. Teama că, fără să îți dai seama, ai fost infectat de un virus. Nu este o teorie a conspirației și nici un film despre coronavirus. Ci o dramă cu accente de SF care a avut premiera în anul 2019 la Festivalul de la Cannes unde actrița din rolul principal, Emily Beecham, a luat premiul pentru interpretare feminină.
Alice, o mamă divorțată și workaholică, lucrează într-un laborator de inginerie genetică unde creează o plantă revoluționară. Această floare roșie miraculoasă, delicată și puternică în același timp, are menirea de a-și face proprietarul fericit. Cu condiția ca el să o îngrijească la un nivel mai profund decât să îi asigure apă, lumină și căldură ca unei plante obișnuite. Floarea, botezată Little Joe, după numele fiului lui Alice, are nevoie să i se arate afecțiune: odată ce este a ta, trebuie să îi vorbești și să o iubești. Te va răsplăti favorizând în schimb producerea de oxitocină, cel mai important hormon care este responsabil de starea de fericire.
Suspiciunea intervine în momentul în care o femeie care lucrează alături de Alice în echipa oamenilor de știință care vor să introducă floarea în circuitul public observă că animalul ei de companie, un câine care a mirosit florile din laborator se poartă ciudat. Acesta devine leitmotivul spaimei legate de polenul florii: odată ce l-ai mirosit, cei din jurul tău nu te mai recunosc. Arăți la fel, dar ți se schimbă comportamentul: te transformi într-un fel de zombie emoțional, căci îți pasă doar de tine, nu mai ești capabil de empatie și cei pe care îi iubeai înainte îți devin indiferenți. Acesta să fie prețul fericirii?
Intriga în jurul căreia se construiește suspansul filmului regizat de austriaca Jessica Hausner este relația dintre Alice și fiul ei, Joe. Pentru că se simte vinovată că nu petrece destul timp cu el se gândește să îi ofere în dar o floare pentru a-l face fericit. O sustrage în mod ilegal din laborator. Urmează inevitabile modificări în comportamentul adolescentului, iar relația lor atinge niveluri critice. Este sau nu de vină floarea? Emană într-adevăr un virus care infectează creierul celor care o miros? Oscilând mereu între fapte și fantezie, între bănuială și certitudine spectatorul va ajunge la final la propriul lui răspuns. Și poate va cădea pe gânduri aflând că temuta floare a ajuns în sălile de clasă sau în spitale.
”Little Joe” este o parabolă în cheie SF a lumii în care trăim. Experimente genetice care ne promit o viață aseptică, lipsită de boli. Medicamente care reglează dezechilibrul chimic care ne provoacă depresie. O fericire la care este deosebit de simplu să ajungem. Să fie acesta idealul omului modern? Rămâne să ne răspundem fiecare dintre noi.
”Little Joe” are premiera în România în 6 martie.
Anca Mureșan Bota
Foto: captură video
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.