Vine, vine primăvara! Tradiţii la începutul lui martie
Articol editat de cristina.rusu, 29 februarie 2020, 00:00
Multe secole de-a rândul, anul nou a fost sărbătorit la începutul lunii martie. Este un lucru care nu ar trebui să ne surprindă: este perioada în care natura se reînnoieşte, în care munca de pe câmp solicită din nou prezenţa şi atenţia ţăranului.
De-a lungul timpului, au apărut o serie de tradiţii legate de acest moment de tranziţie, de cumpănă între partea inertă şi cea vie a anului.
În toate zonele ţării, la începutul lunii martie, oamenii îşi aleg babele. De regulă în număr de 9, acestea dau de veste cum va fi norocul şi sănătatea omului în anul care vine.
Dacă aţi primit un mărţişor, nu renunţaţi la a-l purta în toată perioada zilelor babei. Mărţişorul purtat în mai multe zile consecutive va face ca anul să vă fie precum primăvara: plin de căldură şi de speranţă.
În Maramureş, tradiţia spune că iarna trebuie să fie convinsă înainte de a pleca pe deplin din casă. Şi cum poţi convinge mai bine iarna? Printr-o abordare fizică, bătând uşile casei!
La începutul lunii martie, mamele trebuie să prindă o monedă de argint la încheietura copilului lor. Moneda purtată astfel timp de 12 zile va face ca urmaşul să crească sănătos şi pur, precum argintul.
Primăvara trebuie să aducă împăcare, nu conflicte: se spune că acela care poartă supărare la începutul lui martie, va rămâne cătrănit până la venirea toamnei.
Culoarea roşie este semnificativă în această perioadă: o regăsim în împletitura mărţişorului, dar şi în vinul roşu pe care e indicat să-l bem, pentru a ţine norocul pe aproape.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.