Personalitatea zilei: Howard Carter [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2020, 08:27
Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2020, 08:27
În 1922, în necropola egipteană cunoscută ca Valea Regilor, un arheolog a deschis un monument funerar necunoscut până atunci. Mormântul, care s-a dovedit a fi cel mai bine păstrat din Valea Regilor, găzduia sarcofagul faraonului Tutankhamon, laolaltă cu obiecte din aur şi fildeş ce au scăpat timp de mii de ani atenţiei jefuitorilor. Arheologul care a adus la lumină aceste artefacte deosebite se numea Howard Carter.
Howard Carter s-a născut în 1874, la Londra, dar şi-a petrecut o mare parte din copilărie găzduit fiind de rudele sale dintr-un târguşor din regiunea Norfolk. Aproape de casa rudelor sale se găsea conacul Didlington Hall, care deţinea o bogată colecţie de artefacte egiptene, care au trezit interesul lui Carter pentru istoria veche şi impresionantă a acestei ţări. Avea doar 17 ani când a participat la primele sale săpături, la Beni Hasan, într-o expediţie ce îşi propunea să studieze relicvele Regatului de Mijloc. Cu toate că era mult mai tânăr decât alţi membri ai echipei, s-a remarcat prin metoda sa inovativă de a copia imaginile zugrăvite pe pereţii mormintelor.
În 1899 a devenit inspector şef al Serviciului Egiptean de Antichităţi. A supravegheat o serie de săpături în apropierea oraşului cunoscut astăzi ca Luxor, dar a luat măsuri şi pentru a proteja excavaţiile existente de accesul neautorizat şi eventual distructiv. Şi-a dat demisia după 5 ani, după scandalul izbucnit în urma unei altercaţii între gardieni ai siturilor istorice şi un grup de turişti francezi.
În 1907, lordul Carnarvon l-a angajat pe Howard Carter să conducă săpături în apropierea Tebei, în Valea Regilor. Munca nu mergea atât de iute cum şi-ar fi dorit lordul, iar cercetările au fost întrerupte în timpul Primului Război Mondial, când Carter a servit drept translator şi curier diplomatic guvernului britanic. Acesta s-a întors cu entuziasm în Valea Regilor după încheierea conflictului, iar în noiembrie 1922 echipa i-a putut prezenta lordului cel mai bine păstrat mormânt găsit vreodată: cel al faraonului Tutankhamon. Catalogarea miilor de artefacte pe care le conţinea mormântul a durat până în 1932, iar cele mai multe dintre acestea au intrat în proprietatea Muzeului Egiptean din Cairo.
După încheierea lucrărilor la mormântul lui Tutankhamon, Carter a renunţat la a mai profesa ca arheolog. În ultimii ani de viaţă a fost invitatul unor conferinţe în Europa şi peste ocean, contribuind la interesul crescut faţă de istoria Egiptului de ambele părţi ale Oceanului Atlantic.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.