Facultatea în UK după Brexit?
Articol editat de cristina.rusu, 5 martie 2020, 12:39
Marea Britanie este pentru tinerii români cea mai populară destinație pentru studiile superioare în străinătate (licență și masterat).
Statisticile din 2018 au înregistrat 8,992 de studenți români care studiază în Marea Britanie, România fiind în topuri după numărul din Regatul Unit care vin ca studenți internaționali.
Studiile în Marea Britanie ante și post-Brexit
Impactul Brexit deja se resimte în sistemul educațional din Marea Britanie. Se estimează o descreștere a numărului de studenți care vor alege Marea Britanie de până la 95%, în special în statele din Estul Europei și descreșteri mai mici în țările Uniunii Europene cu un nivel de venit mai ridicat.
Volumul studenților români care aplică și se gândesc în continuare să plece la studii în aceasta destinație de top se va schimba drastic în următorii ani.
Limitarea soluțiilor de finanțare pentru cetățenii uniunii europene este principalul motiv pentru care aceștia renunță la această destinație de studiu. Tinerii europeni nu vor mai avea acces la împrumuturile oferite de guvernul britanic, iar taxele de școlarizare vor avea creșteri de până la 20,000.
Pe termen scurt pentru studenții europeni care vor începe studiile în septembrie 2020 taxele de școlarizare aplicabile vor fi aceleași ca în prezent (aceleași ca ale studenților britanici), se păstrează accesul la finanțare guvernamentală atât pentru studiile de licență (Tuition Fee Loan) cât și pentru cele postuniversitare (Postgraduate Masters Loan) pentru întreaga durată a programului de studiu chiar dacă data finală a programului este după ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.