Radio Cluj…la modă: Ciocolată, lenjerie și amor (II)
În vremea Antichității erau preferate drapajele iar egiptenii nu aveau defel lenjerie de corp purtând doar tunici lejere din in. Identitatea corpului feminin la greci era adesea mascată sub fâșii de pânză ce aplatizau bustul și șoldurile, iar silueta preferată era cea androgină lipsită de atributele feminității. Cam același lucru s-a petrecut și în civilizația romană unde curbele femeii erau ascunse sub drapaje sofisticate. Neavând un rol însemnat în viața cetății femeia nu trebuia să fie observată exact pentru ceea ce avea ea mai frumos.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 martie 2020, 06:00 / actualizat: 5 martie 2020, 8:24
Unii dintre învățații epocii antice au oferit chiar sfaturi de beauty pentru micșorarea unui bust prea proeminent care astăzi ne-ar putea stârni râsul, așa de pildă poetul Ovidiu a sugerat leacul cataplasmelor de firimituri de pâine muiate în lapte pentru micșorarea bustului. Evul Mediu a preferat o siluetă slabă cu pieptul aplatizat de o tunică și cu șoldurile proiectate în față ca pentru a sublinia calitatea esențială a femeii predicată de preceptele creștine, aceea de a procrea. Pântecul femeii așa cum vedem în picturile epocii este centrul de interes întrucât el este purtătorul vieții
Pentru aplatizarea formelor naturale se foloseau armături rigide care strângeau și controlau corpul, forme pre-mergătoare care au condus ulterior la ideea corsetului. De corset femeile au scăpat abia în secolul XX odată cu moda inovatoare și lejeră propusă de cea care a fost Coco Chanel.
Corpul feminin în toată somptuozitatea sa a fost celebrat în epoca barocului și a rococo-ului, cu decoltee adânci, talia de viespe marcată în corsetul care din cauza strânsorii împingea sânii dându-le o formă mult amplificată. Tot ce se vedea la suprafața alurii feminine era efectul unei infrastructuri din cap până în picioare. Corset pentru micșorarea taliei și reliefarea șoldurilor și crinolină, pentru conferirea unui volum mare fustei. Sub crinolina imensă ele purtau acei pantalonași ușor bufanți care țineau locul chiloților de astăzi.
Corsetul este articolul de lenjerie intimă care face o favoare multor tipuri de conformații, de aceea a și rămas de-a lungul istoriei costumului până în zilele noastre. Îl vedem azi ca obiect de lenjerie purtat ca underwear sau chiar la suprafața ca piesă de sine stătătoare.
În 1816 a apărut așa numitul corset de divorț care era prevăzut cu cupe separate, lucru care până atunci nu mai existase.
Crinolina a evoluat de la forma de clopot extins peste măsură la cea de con iar apoi s-a transformat într-o turnură păstrată doar la spate.
Sfârșitul secolului XIX și începutul sec. XX va prefera corpul feminin în formă de S cu bustul împins în față, talia îngustată și șoldurile modelate tare spre spate, ce crea iluzia unei linii șerpuitoare specifice liniilor Art Nouveau.
Existau și la aceea vreme sâni artificiali din piele de căprioară, saten matlasat sau cauciuc.
Odată cu anii ‘20 lucrurile aveau să schimbe și idealul feminin a fost cel al femeii zvelte cu alură androgină. Dar mai multe despre asta vom vorbi săptămâna viitoare!
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii din cartea Lenjerie- Ed. Aquila 2008
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.