Sesam deschide cartea: Întâmplările și faptele de pomină ale năzdrăvanului Til Buhoglindă
Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2020, 11:35
Vreau astăzi să vă vorbesc despre un personaj care mi-a încântat din cale afară copilăria. Til Eulenspigel este un băiat născut pe undeva pe la granița dintre Belgia, Olanda și Germania. A fost făcut celebru datorită unei cărți apărute în Germania prin anii 1500. Apoi, belgianul Charles de Coster îi dedică un poem pe care îl publică în anul 1867. La noi a fost tradus pentru prima oară de Ion Barac, reprezentant de frunte al Școlii Ardelene. El i-a tradus numele în Buhoglindă. Și așa s-a păstrat până în ziua de azi.
Apoi, scriitorul Al. Alexianu a avut ideea să adapteze poemul pentru copii, într-o formulă prescurtată apărută la Editura Arta Grafică, cu ilustrații superbe semnate de Val Munteanu.
Cine e Buhoglindă, care lumea tot colindă? Un poznaș care joacă feste tuturor, pornit la drum prin țări îndepărtate, căutând aventuri și năzdrăvănii.
Til era pus pe șotii de mic. Scoate din sărite preoți, meșteșugari și târgoveți. Merge pe sârmă și sare din turnul cetății Magdeburg.
Peste tot spune lucrurilor pe șleau, ironizează avariția, ia în râs trufia și nerozia.
De fapt, gândul lui Til era să înveselească oamenii și să-i facă să râdă. Și spunea că nu-i prea plăceau copiii, pentru că făceau întotdeauna pozne mai multe și mai gogonate decât el.
Mare ghiduș Til al nostru, care încearcă pe rând să deprindă meseria de croitor, cizmar sau meșter de ochelari.
Intră în slujbă la Regele Danemarcei și ajunge să stea de vorbă cu Papa de la Roma.
De fapt, Til al nostru călătorește prin toată Europa, iar trăznăile lui ne ajută să ne facem o imagine despre cum era lumea în epoca medievală.
Til își păstrează toată viața candoarea și sufletul de copil. Privește lumea cu curiozitate, e sincer, își cântărește bine cuvintele și ia în râs doar minciuna, avariția și prostia.
Și nici în fața morții nu se lasă, amintind foarte bine de un alt poznaș, Ivan Turbincă.
Iar acolo unde este îngropat, pe lespedea sa, un meșter cioplitor a sculptat o buhă ținând în gheare o oglindă, cu următorul epitaf:
Aici e îngropat Til Buhoglindă,
Care-n mormânt n-a vrut să se întindă
Ca morții, ci-n picioare a vrut să stea!
Să nu ridice nimeni piatra grea!
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.