Porția de sănătate: Colesterolul
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2020, 06:00 / actualizat: 14 martie 2020, 14:57
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2020, 06:00 / actualizat: 14 martie 2020, 14:57
Astăzi vom continua discuția despre lipide și vom vorbi despre colesterol.
Colesterolul are trei funcții importante:
Colesterolul liber este parțial eliminat prin bilă în intestin, de unde este excretat cu fecalele. O parte din acest colesterol poate fi reabsorbită în intestin în cadrul ciclului entero-hepatic al colesterolului.
Nivelul de colesterol din sânge reprezintă un indicator important în determinarea riscului de producere a afecțiunilor cardiace.
Putem reduce nivelul de colesterol din sânge prin reducerea cantității de grăsimi saturate din dietă. Colesterolul există în alimentele animale, cea mai mare cantitate găsindu-se în organe și gălbenușul de ou.
Există două moduri în care colesterolul circulă în organism. Este atașat fie lipoproteinelor cu densitate mică-LDL, fie lipoproteinelor cu densitate mare-HDL.
Valoarea colesterolului HDL este despre cât colesterol ajunge înapoi în ficat din țesuturi și nu a rămas prins de vase. Acesta poate împiedica depunerile de colesterol în vase și chiar să desprindă colesterolul depus. De aceea se numește „colesterol bun „.
Valoarea colesterolului LDL arată cât colesterol mai circulă încă în corp și poate fi depozitat pe pereții vaselor de sânge, formând ateroame. De aici și denumirea de „colesterol rău”. Cantitatea de LDL depinde de consumul de grăsimi saturate.
Există alimente, mai ales cele bogate în fibre solubile, cum ar fi fulgii de ovăz, fructele uscate și grapefruitul, ce ajută organismul să elimine surplusul de colesterol.
Ca principii voi enumera:
Reducere consum de grăsimi. Sunt recomandate alimente cu puțini acizi grași saturați, cum ar fi peștele și carnea de pasăre.
Introducerea în dietă a alimentelor cu conținut de acizi grași polinesaturați, adica a uleiurilor vegetale.
Consum de legume și fructe, acestea conținând fibre, sub formă de salată sau mâncate crude.
Reducerea grăsimilor animale precum gălbenușul, untul, smântâna, măruntaiele, carnea grasă, produsele lactate bogate în grăsime, produsele prăjite și dulciurile.
Reducerea consumul de sare si alimente care conțin prea multă sare, cum ar fi: mezeluri, murături, brânzeturi, conserve.
Mese regulate, pe cât posibil servite la aceeași oră.
Mestecați corect. Mâncați în liniște și în stare de relaxare.
Beți o cantitate suficientă de lichide.
Faceți mișcare.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.