8 martie, Ziua Internaţională a Femeii!
Femeia nu a fost tocmai răsfăţată de-a lungul istoriei. În fruntea unei gospodării, cu atribuţii în a pune mâncare pe masă, a confecţiona îmbrăcămintea, a păstra curăţenie şi, adesea, a aduce pe lume chiar şi 10 copii, era o prizonieră a propriei sale case. Munca pe care o efectua zi de zi nu-i aducea glorie şi era foarte puţin apreciată: în fond erau treburi uşoare, pentru femei! După revoluţia industrială femeile au început să fie angajate în manufacturile apărute în marile oraşe, iar din a doua jumătate a secolului al XIX-lea tot mai multe doamne îşi făceau auzită vocea în apărarea drepturilor lor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 martie 2020, 06:00 / actualizat: 9 martie 2020, 17:50
Prima celebrare a zilei femeii consemnată de istorici a avut loc în 28 februarie 1909, în New York, la iniţiativa Theresei Malkiel, activistă de stânga a unui partid din Statele Unite. Un an mai târziu, în cadrul unei conferinţe din Germania, iniţiativa a fost importată şi în Europa, deşi data la care celebrarea ar fi urmat să aibă loc nu a fost stabilită. Printre invitaţii conferinţei se găseau peste 100 de doamne din 17 ţări, pentru care ziua femeii simboliza posibilităţile – precum dreptul la vot – care le erau refuzate. Ca urmare, în 1911, ziua femeii a fost sărbătorită pentru prima oară simultan de către un milion de persoane din Germania, Austria, Danemarca şi Elveţia.
Doar în Imperiul Austro-Ungar au avut loc peste 300 de proteste ale femeilor în acel an. La Viena, femeile au ieşit în stradă pentru a cere drept de vot, dreptul de a deţine o poziţie publică şi de a nu fi discriminate la ocuparea unui loc de muncă. În primii ani, ziua femeii nu avea o dată fixă: celebrarea avea loc de regulă într-o zi de duminică, la sfârşitul lunii februarie ori la începutul lunii martie. În 1914, data aleasă pentru ziua femeii a fost 8 martie, probabil pentru că aceasta a căzut într-o zi de duminică.
Ziua femeii a intrat printre sărbătorile Naţiunilor Unite în 1975. În multe ţări au loc manifestaţii publice cu această ocazie, dar chiar şi în cele în care sărbătoarea are un caracter mai reţinut, femeile primesc flori şi dulciuri în semn de respect din partea domnilor din viaţa lor.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.