Personalitatea zilei: Alexander Fleming [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2020, 06:00 / actualizat: 11 martie 2020, 7:51
Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2020, 06:00 / actualizat: 11 martie 2020, 7:51
În zilele noastre accesul la antibiotice nu e deosebit de greu. Ba chiar, după cum atrag atenţia medicii, am ajuns să le folosim mult prea mult, în situaţii în care nu ar fi necesare. La începutul secolului XX însă, când o răceală putea deveni letală, observaţia că banalul mucegai distruge anumite bacterii a fost cu adevărat revoluţionară. Astăzi ne amintim de Alexander Fleming, considerat părintele antibioticelor.
Alexander Fleming s-a născut în 1881, într-o familie de agricultori din Scoţia. Ca urmare a unei moşteniri, a putut urma studii de medicină la Londra, pe care le-a finalizat cu rezultate remarcabile. După absolvire a lucrat o vreme în cercetare, domeniul său fiind infecţiile bacteriene şi realizarea de noi vaccinuri.
În Primul Război Mondial a cercetat răspândirea infecţiilor în rândul soldaţilor. A ajuns printre altele la concluzia că felul în care rănile acestora erau bandajate provocau efecte secundare mai grave decât leziunile iniţiale, slăbind capacitatea naturală de apărare a organismului. Scopul era aşadar găsirea unui dezinfectant care să extermine bacteriile, dar să nu slăbească imunitatea, o sarcină care avea nevoie de o doză zdravănă de noroc pentru a fi dusă la capăt. În 1928, Fleming a plecat în vacanţă, uitând în laborator o cutie cu bacterii care provocau abcese. Când a revenit la lucru, Fleming a găsit că bacteriile dispăruseră, iar cutia era acoperită cu mucegai. Acest mucegai a devenit penicilina, cunoscută şi astăzi.
Fleming nu şi-a folosit însă descoperirea pentru realizarea medicamentului. Acesta a început să fie produs mai târziu, în cel de-al Doilea Război Mondial; şi atunci pe scară mică, dat fiind faptul că substanţa era costisitoare. Aşadar, cu toate că meritul nu a fost al său în totalitate, Fleming s-a bucurat de apreciere până la sfârşitul vieţii sale, mai întâi primind titlul de Sir, iar apoi fiind ales membru al Royal Society. A murit în data de 11 martie 1955.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.