Concediul şi indemnizaţia pentru carantină [AUDIO]
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 martie 2020, 11:47 / actualizat: 14 martie 2020, 14:58
Astfel, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant explică Crina Grozav, purtător de cuvânt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj. În actuala situație de apariție și răspândire a coronavirusului, la nivel national, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Cluj are un mesaj pentru toți asigurații, furnizorii de servicii medicale și angajatori.
Crina Grozav, purtător de cuvânt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.