Radio Cluj…la modă: Ciocolată, lenjerie și amor (partea III)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 martie 2020, 06:00 / actualizat: 12 martie 2020, 8:13
Odată cu preferința pentru corpurile voluptoase specifică anilor 30 sutienele au fost create de așa manieră ca să susțină bustul, iar această soluție a fost din ce în ce mai mult îmbunătățită de-a lungul vremii.
Un studiu antropologic al trupurilor feminine a fost realizat pentru prima oară la Sidney, iar împărțirea pe cupe numerotate de la A la D a fost preluată de mai multe companii ce produceau așa numitele bra- prescurtarea de la brassiere.
De-atunci încoace modele au favorizat diferite tipuri de sutiene în funcție de idealul feminin la modă specific perioadei. Cine nu a auzit de sutienul glonț cu cupe foarte marcate triunghiulare ce era purtat sub bluzele tricotate ale anilor 50 sau nu a zărit imaginile cu Anita Ekberg, Sophia Loren sau Gina Lollobrigida?
O schimbare radicală avea să aducă decada anilor 60 cu preferința pentru corpurile suple, cu sâni mici și înfățișare băiețească. Twiggy era modelul preferat.
Formele voluptoase au re-intrat în modă odată cu apariția top modelelor din anii 90, iar în moda actuală se încearcă de câțiva ani buni includerea ne discriminatorie a tuturor tipurilor de conformații.
Diversitatea modelelor propuse de numeroasele companii producătoare de lenjerie nu este întrecută decât de multele firme de confecții și de marile case de modă. Lenjeria se bucură astăzi de o diversitate de propuneri menită să fericească toate tipurile și diversitățile de consumatoare.
Un articol dispărut complet din cadrul lenjerie intime este astăzi furoul sau combinaison-ul pe care bunicile noastre îl purtau peste sutien și chilot ca o interfață între rochie și lenjerie și care era extrem de practic, de fapt.
Furoul era cel care asigura hainele de deasupra să nu se electrizeze la contactul cu pielea și avea nu doar acest rol, ci era extrem de cochet și sexy. Inițial confecționat din mătase, iar mai apoi după apariția nylonului și a fibrelor sintetice, realizat din acestea combinaison-ul nu mai există la ora actuală ca opțiune. Nici măcar juponul care se purta sub fuste ca să asigure comoditatea și opacitatea în cazul unor materiale transparente nu mai există pe scară largă.
Femeile nu mai poartă decât sutienul și chiloții sub orice tip de vestimentație, iar în perioada modei pantalonilor cu talie joasă aceștia erau nu de puține ori la vedere.
Stratificarea lenjeriei proprie secolelor trecute adăuga o notă complicată dar deopotrivă și de mister. Femeia era ceva care necesita să fie cucerită ca o fortăreață învăluită în dantele și mătase, lucru care astăzi nu mai este de actualitate.
De la ideea de femeie obiect, atât la propriu cât și ca obiect al dorinței am ajuns să fim independente, dar cred că ceva s-a pierdut pe parcurs. Măcar o dată pe an, în luna martie să ne amintim de ideea de feminitate pe care, cu toatele ar trebui să o purtăm în noi.
Călina Langa, fashion designer
Imagini: fotocopiere din cartea Hidden Underneath-a History of Lingerie de Farid Chenoune, Editura Assouline, 2005
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.