Un teren din Borhanci, ideal pentru construcția spitalului de copii monobloc [FOTO]
Parcela pe care urmează să se construiască Spitalul de Copii se află la capătul cartierului Gheorgheni, în zona străzii Borhanci și pe ea funcționează, în prezent, o parte din Stațiunea de Cercetări Horticole.
Acest teren, în suprafață de aproximativ 17 hectare, se află în administrarea Universității de Științe Agricole, iar președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță că pentru preluarea lui a ajuns la un acord cu conducerea Universității:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 martie 2020, 17:40
Am început demersurile pentru a prelua un teren de la USAMV în administrarea Consiliului Județean, pentru a demara construirea viitorului spital de copii, în format monobloc. Este un teren într-o zonă bună, un teren plat, care se va intersecta cu viitoarea centură de Sud a municipiului, la o distanță de aproximativ 3,5 km de toate punctele din oraș și la 10 km față de Spitalul Regional de Urgență.
În schimbul terenului pe care îl oferă pentru construcția spitalului monobloc de copii, Universitatea de Științe Agricole va primi clădirile de pe strada Moților în care funcționează în prezent Secțiile Pediatrie 1 și Chirurgie Pediatrică. Preluarea imobilului se va face abia după ce Consiliul Județean va termina de construit noul spital și va muta în el toate secțiile care funcționează pe Moților.
Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, a precizat că în această locație Universitatea va amenaja spații de cazare pentru studenți, o bibliotecă și mai multe amfiteatre:
Discuțiile sunt vechi, de ani de zile. Ne-ar fi fost mai simplu să oferim terenuri la Hoia, la “Șapca Verde”, lângă Metro. Procedural ar fi fost mai simplu, în schimb se pare că cel mai bine se pretează acest teren care este parte din Stațiunea de Cercetări Horticole Cluj-Napoca, fiind folosit pentru pepinieră.
Viitorul Spital de Copii va avea 700 de paturi, față de 500 câte sunt în prezent, și va cuprinde toate secțiile actuale care acum funcționează în 14 clădiri dispersate în nouă locații. În plus, directorul Spitalului de Copii, Cornel Aldea, avertizează că sediul central de pe strada Moților nu mai îndeplinește standardele de funcționare pentru o unitate medicală modernă.
Clădirea de pe strada Moților, unde funcționează în acest moment Secția de Pediatrie 1, a fost construită în anul 1890. În momentul de față nu se mai pretează pentru a funcționa acolo un spital de copii. În locația de pe strada Moților funcționează această Pediatrie 1 cu compartimente de specialități, acolo există Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii cu compartimentul ORL și cu Unitatea de Primire a Urgențelor.
Pentru ca terenul pe care urmează să se construiască Spitalul de Copii să intre în proprietatea Consiliului Județean Cluj, mai e nevoie de aprobarea Senatului USAMV, după care schimbul trebuie aprobat și în Parlament.
Președintele Consiliului Județean spune că după votarea legii, în aproximativ trei ani s-ar putea construi acest spital pentru care vor fi solicitate inclusiv fonduri europene.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.