Cât de bună e salata spaţială?
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au cultivat salata verde într-un mediu artificial de creştere a legumelor (Vegetable Producing System), echipat cu iluminare led şi cu sistem de irigare. Un mediu asemănător a fost pus în funcţiune pe pământ, pentru a putea fi evaluat procesul de dezvoltare al frunzelor de salată în condiţiile radical diferite. Analiza chimică a arătat că frunzele cultivate în spaţiu nu sunt mai puţin nutritive decât cele de pe pământ, ba chiar unele mostre au indicat o concentraţie mai mare de zinc şi potasiu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 martie 2020, 12:00 / actualizat: 16 martie 2020, 17:30
Spre deosebire de biscuiţii cu ciocolată preparaţi în spaţiu, pe care astronauţii au fost nevoiţi să-i trimită pe pământ, astronauţii au avut posibilitatea să guste salata verde pe care au cultivat-o. În prezent, hrana pe care o consumă aceştia este procesată în proporţie de 100%, cultivarea legumelor ar putea duce aşadar la diversificarea hranei în misiunile lungi. În continuare, urmează ca echipajul de pe ISS să-şi încerce norocul cu plantarea de roşii şi ardei, legume mai complexe din punctul de vedere al valorilor nutriţionale.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.