Cum s-au adaptat universitățile clujene la noile condiții impuse de pandemie [AUDIO]
UMF Iuliu Hațieganu a fost printre primele universități din România care a luat măsura suspendării cursurilor față-față, la începutul lunii martie. Apoi, în 10 martie, Consiliul de Administrație al instituției a hotărât Continuarea online a activităţii didactice, la toate cele trei facultăţi (Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie), ca măsură de prevenție, cu scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire și infectare cu noul coronavirus, până la data de 3 aprilie 2020.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 martie 2020, 11:22
Platforma pe care se desfășoară, în acest moment, cursurile studenților UMF Cluj permite inclusiv transmisii live, în scop didactic, din sălile de operații spune rectorul UMF, Anca Buzoianu.
Tot în sistem închis pentru public funcționează și cantinele, librăriile și bibliotecile universităților. În 10 și 11 martie au avut loc și ședințele de CA ale celorlalte universități clujene. Toate au decis suspendarea cursurilor față-n față, începând cu 12 martie și până în 31.
Și la USAMV Cluj, activitățile didactice teoretice se desfășoară prin mijloace electronice, online, iar activitățile didactice care nu pot fi desfășurate online vor fi recuperate pe baza unui grafic stabilit, după reluarea activităților didactice în campus. Căminele nu au fost închise deoarece sunt studenți care, din anumite motive nu pot pleca acasă. Ei trebuie să înștiințeze, în acest sens, conducerea universității am aflat de la rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi.
Conform hotărârii inițiale, a Consiliului de Administrație al UBB, și la această universitate activitățile didactice sunt organizate în sistem online, iar cele care nu pot fi derulate prin intermediul platformelor electronice vor fi recuperate afirmă Laura Irimieș, purtător de cuvânt al instituției.
În măsura în care situația epidemiologică la nivel național o va impune, administrațiile universităților vor putea prelungi perioada de suspendare a cursurilor față în față. Având în vedere situația epidemiologică europeană și națională referitoare la infecția cu virusul COVID-19, și ținând cont de recomandările Comitetului Național pentru Situațiile Speciale de Urgență, până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire a perioadei se supendă și toate evenimentele programate în spațiile închise și deschise ale universităților care implică aglomerări de persoane.
La cererea motivată a studenților, se poate aproba utilizarea limitată a căminelor, a cantinei și a infrastructurii educative și de cercetare. Informații cu privire la măsurile adoptate de consiliile de administrație, găsiți și pe site-urile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, dar și pe cel al Universității Tehnice Cluj.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.