Consiliere online gratuită, pentru părinţii copiilor cu spectru autist [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 19 martie 2020, 12:13
Articol editat de cristina.rusu, 19 martie 2020, 12:13
Autoizolarea la domiciliu generează probleme specifice pentru părinţii unui copil cu tulburare în spectru autist. Odată cu închiderea centrelor dedicate acestor copii, este anulată posibilitatea ca ei să beneficieze de terapia care este esenţială în dezvoltarea lor. Părinţii rămân aşadar fără un sprijin profesionist în gestionarea problemelor şi a întrebărilor care pot apărea, ceea ce contribuie la creşterea stresului în condiţiile de izolare.
Asociaţia Autism Voice a lansat o linie telefonică online, prin care părinţii unui copil cu spectru autist pot obţine consiliere privind aceste probleme.
Andrea Nagy a aflat mai multe de la Nicoleta Orlea, coordonatorul departamentului de Fundraising al asociaţiei Autism Voice şi mama unui copil cu autism:
Andrea Nagy: Urmărind bloguri precum Viaţa cu autism de pildă, ne dăm seama că aceşti părinţi petrec foarte mult timp acasă. Care este diferenţa în situaţia de faţă, ce probleme specifice pot apărea?
Nicoleta Orlea: Deoarece fiecare copil cu autism este diferit, problemele care pot apărea formează o paletă largă: începând de la anxietate, panică, comportamente distructive şi chiar agresivitate. Mai ales dacă este un copil care a început o formă de recuperare, faptul că-l scoţi dintr-o rutină este extrem de periculos. Noi vorbim aici despre o recuperare care se face pe modelare neuro-comportamentală şi trebuie făcută în fiecare zi, prin repetiţie. Ţinând copilul izolat la domiciliu, nemaiavând repetiţia pe care ar fi trebuit să o aibă ca să gestioneze toate lucrurile prin care trece, îl bulversează total. Mai ales că un copil cu autism nu reuşeşte să înţeleagă lucrurile acestea date de societate; indiferent cât de mult ar încerca părintele să-i explice, copilul nu înţelege de ce ieri putea să iasă, trebuia să se vadă cu un terapeut sau cu un logoped şi brusc nu mai are voie deloc.
De aici apar şi toate stările prin care trece părintele, pentru că sunt foarte puţini părinţi care învaţă cu adevărat să-şi ajute copilul acasă. Apar foarte multe probleme psiho-emoţionale şi la părinte: cu cine să discute, ce să facă. E cu atât mai important să le oferim nişte recomandări, ca să înţeleagă ce pot face acasă, pentru că altfel comportamentele care sunt neadecvate la copil se dublează în manifestare.
Andrea Nagy: Ce fel de asistenţă puteţi oferi?
Nicoleta Orlea: Un specialist Autism Voice îi oferă efectiv recomandări părintelui, după ce ascultă prin ce trece şi ce probleme punctuale sunt. Asta este tot ce se poate face în momentul respectiv, pentru că terapia nu se poate face online, dar consilierea psihologică se poate.
Părinţii ne pot contacta prin acest link de Skype:
https://join.skype.com/invite/eev92cZOKI27
Facem apel la oameni şi la companiile care vor să ne susţină să ţinem în viaţă resursa aceasta cât mai mult timp posibil, pentru că singuri nu o putem continua cât ar fi nevoie.
Andrea Nagy: Cum se pot face donaţii?
Nicoleta Orlea: Printr-un SMS la 8844 cu cuvântul Voce, pe site-ul nostru la secţiunea Donaţii, ori printr-un contract de sponsorizare din impozitul companiilor. Orice sumă pe care o strângem în luna martie se duce pentru această platformă de consiliere psihologică online gratuită.
Andrea Nagy: Care este programul în funcţie de care oferiţi asistenţă?
Nicoleta Orlea: Actualmente o putem oferi în intervalul orar 09.00-13.00. Avem câte 3 specialişti care aşteaptă apelurile prin Skype. Dacă reuşim să strângem mai multe resurse, putem prelungi acest program.
Andrea Nagy
Foto: facebook Autism Voice
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.