Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii coronavirusului, în Cluj-Napoca [VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 19 martie 2020, 10:34 / actualizat: 20 martie 2020, 13:15
Am redus capacitatea transportului în comun de la 100% la 65%, tocmai pentru a nu încuraja transportul în comun extins și pentru a limita plecările cu transportul în comun, în măsura posibilităților. Astăzi, gradul de încărcare al autobuzelor este între 15 și 40%. Și mă bucur că, în bună parte, seniorii cetății au înțeles nevoia de a limita deplasările cu autobuzul în această perioadă.
Primarul Clujului, Emil Boc le recomandă cetățenilor să limiteze în această perioadă folosirea transportului în comun, pentru a preveni răspândirea virusului.
El spune că deși autobuzele, tramvaiele și troleibuzele sunt dezinfectate după fiecare cursă, în mijloacele de transport se păstrează mai greu distanța de un metru între două persoane.
De asemenea, Emil Boc anunță că a fost limitată activitatea în Baza Sportivă Gheorgheni, unde rămân funcționale în această perioadă doar aparatele de fitness și cele de joacă pentru copii:
La Baza Sportivă din Gheorgheni au fost anulate toate activitățile care sunt în spații închise. De asemenea, toate activitățile cu programare pe terenurile de sport, că e baschet, că e fotbal, că e volei, sunt anulate, pentru că nu se respectă condiția de a avea minim un metru distanță între participanți. Rămâne încă deschis, până la o dispoziție viitoare a autorităților naționale, restul bazei sportive, cu mențiunea maxim o sută de persoane și cu păstrarea distanței de un metru.
De asemenea, piețele de legume și fructe sunt dezinfectate zilnic, dar primarul Emil Boc avertizează că acesta nu este un argument pentru ca, mai ales vârstnicii, să iasă zilnic la cumpărături.
Statul acasă este cea mai bună măsură de prevenție, dacă oamenii nu au de mers la serviciu sau de rezolvat treburi urgențe.
Tocmai pentru a nu scoate cetățenii inutil din locuințe și de a-i face să aștepte la ghișee, Emil Boc amintește că decretul prin care se prevede instituirea stării de urgență prelungește automat toate actele care expiră în această perioadă:
Potrivit articolului 14 din Decretul de instituire a stării de urgență, se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență. Ce înseamnă asta pentru cetățeni și aș vrea să înțeleagă: Cartea de Identitate, Cartea de Identitate provizorie, viza de reședință, dacă acestea expiră pe perioada stării de urgență, ele își mențin valabilitatea până la sfârșitul stării de urgență. La fel, prevederea este valabilă pentru autorizațiile de construire sau pentru certificatele de urbanism.
Chiar și după apelurile repetate făcute de autorități, de specialiști și de mass-media, petrecerea unui timp mai lung la domiciliu pare să fie cea mai grea provocare. În aceste condiții, primarul Emil Boc amintește că pentru populație aceasta este totuși cea mai la îndemână măsură pentru limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul virus:
Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este izolarea la domiciliu. Dar nu în sensul acela al legii, de a fi izolați cei care vin din afara țării și urmează să stea 14 zile. Mă refer la statul acasă! Dragi clujeni, este cel mai mare ajutor pe care îl puteți da autorităților publice. Statul acasă este astăzi cea mai importantă recomandare și, dealtfel, cea mai mare problemă. Dar, nu uitați, asta limitează răspândirea virusului și ne ajută pe toți.
Mihai Miclăuș
Sursa video: facebook Emil Boc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.