7 persoane cu sindrom Down care fac istorie [VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2020, 14:16
În fiecare an, până la 5000 de copii din lume se nasc cu sindrom Down. Pentru a atrage atenţia asupra dificultăţilor cu care aceştia se confruntă, data de 21 martie este celebrată de Naţiunile Unite ca Ziua Mondială a sindromului Down.
ONU subliniază importanţa educaţiei şi a integrării sociale a acestor persoane, sunt însă de o maximă importanţă şi modelele care contribuie, de fapt, la conştientizarea posibilităţilor lor. Vă propun să facem cunoştinţă cu câteva astfel de modele, a căror activitate pune în lumină toate lucrurile extraordinare de care sunt capabili cei cu sindrom Down:
1. Isabella Springmuhl
Universitatea din oraşul ei natal a refuzat să o accepte printre studenţii săi, Isabella Springmuhl a izbutit însă să-şi facă o carieră ca designer vestimentar. Linia ei este extrem de populară în Guatemala, dar a fost prezentată şi în cadrul săptămânii de modă din Londra.
2. Sujeet Desai
Este un muzician profesionist, cântând în prezent la 7 instrumente. A absolvit academia de muzică din Massachusets.
3. Pablo Pineda
Este o figură foarte cunoscută în comunitatea persoanelor cu sindrom Down din Spania. Este profesor şi speaker motivaţional, autor al unei cărţi despre educaţia copiilor cu dizabilităţi.
4. Karen Gaffney
Este fondatoarea unui ONG care militează pentru incluziunea socială a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Participă adesea la competiţii de înot, pentru a atrage atenţia asupra lucrurilor de care sunt capabili cei cu sindrom Down.
5. Marcus Sikora
Are 28 de ani şi este activ ca actor de teatru, dar a început să-şi scrie propriile opere dramatice. A scris o carte pentru copii care a fost foarte bine receptată critic, ce poartă titlul Black day: the monster rock band.
6. John Cronin
Care este articolul vestimentar care are parte de cea mai puţină atenţie? Şosetele! Nu şi pentru John Cronin, proprietarul unui magazin online cu şosete fanteziste.
7. Mihai Arsenie
Nu e nevoie să călătorim prea departe pentru a găsi persoane extraordinare cu sindrom Down. Clujeanul Mihai Arsenie este sportiv în cadrul evenimentelor Special Olympics, dar activează şi ca reporter al Televiziunii Române, în cadrul emisiunii Fără prejudecăţi.
Andrea Nagy
Sursa video: YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.