Porția de sănătate: Importanța oxigenului
Cea mai mare parte a vieții moderne se desfășoară în stres, anxietate, mediu poluat și carențe alimentare, privând organismul de oxigenul necesar. La începuturi concentrația de oxigen în aer era de 38% . La începutul secolului XX, concentrația de oxigen în aer era de 32%. În anii ’90 această concentrație ajunsese în marile orașe la 15% și în zonele industriale poate scădea până la 10% .
Corpul nostru primește astăzi considerabil mai puțin oxigen. Cauzele sunt multiple: poluarea mediului, tăierea masivă a pădurilor, fumatul activ și pasiv, scăderea consumului de apă, sedentarismul, stresul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 martie 2020, 06:00 / actualizat: 23 martie 2020, 12:03
Simptomele lipsei de oxigen pot fi: cefalee, amețeli, insomnie, oboseală nejustificată, infecții respiratorii frecvente, dificultati de concentrare.
„Oxigenul este izvorul vieții. Lipsa acestuia afectează sănătatea, produce boli și poate cauza moartea.” scrie dr. Eugene Blass.
„Hipoxia sau lipsa de oxigen în țesuturi este cauza fundamentală a tuturor bolilor degenerative.” scrie dr. Steven Levine
Există în mod cert o corelație între nivelul de oxigen din organism și boală. Este important să se rețină că stresul, frica, anxietatea, grijile, depresia interferează cu procesul respirator și reduc cantitatea de oxigen intrată în organism, ceea ce poate conduce la boală.
Așadar, cheia atingerii stării de sănătate maximă constă în perfectarea alimentării celulelor cu oxigen, deoarece numai astfel celulele pot funcționa corespunzător. Dacă cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul celulelor este redusă, acestea se vor orienta către o altă sursă de energie pentru a putea menține funcțiile vitale, în acest caz metabolismul va fi afectat.
De fiecare dintre noi depinde starea de sănătate personală. Să vedem ce putem face în vederea asigurării unei oxigenari optime.
În primul rând să ne asigurăm un mediu înconjurător sănătos. Este recomandat să trăim în zone liniștite, cu mult aer curat, soare, ventilatie bună, umiditate moderată și minimum de poluare, zgomot și agitație. Printre aceste locuri se numără litoralul, mediul rural și munții. Ar trebui să traim suficient de departe de orașe, iar dacă nu este posibil,atunci să facem ieșiri cât mai dese in acele zone. Să ne inconjuram locuințele cu cât mai mulți copaci și plante . Să aerisim camerele la ore de poluare minimă.
Este important să fim cât mai mult in mișcare, să practicam zilnic sportul, relaxarea, meditația. Acestea îmbunătățesc circulația lichidelor în organism, a sângelui și va ajunge o cantitate mai mare de oxigen la țesuturi și celule.
Hidratarea normală poate reprezenta un aport important de oxigen .
Amintiti-vă de fiecare dată că stilul de viață influențează cât de mult și cât de bine vom trăi.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.