Dezinfectarea locuinţei şi zonelor de lucru din bucătărie nu trebuie neglijată
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2020, 18:00
Dezinfectarea locuinţei şi zonelor de lucru din bucătărie nu trebuie neglijată, recomandă experţii în igienă de la Fundația Mate Kitchen din Bulgaria.
De exemplu, toate blaturile de bucătărie şi suprafeţele de lucru trebuie tratate cu preparate de dezinfectat care au un timp de contact de cel puţin 60 de secunde. Ştergerea trebuie făcută întotdeauna cu şervete de bucătărie din hârtie, nu cu o cârpă sau un burete. Este recomandabil să folosiţi un blat pentru a plasa produsele aduse din magazin, care apoi trebuie bine şters.
Specialiştii ne recomandă să nu folosim acelaşi tocător pentru legume, carne şi peşte. După fiecare produs, tocătorul trebuie spălat complet pentru a evita transmiterea microorganismelor şi agenţilor patogeni.
Este bine ca fructele să fie înmuiate în apă rece timp de cel puţin 2-3 ore, după care merele şi citricele trebuie spălate cu un burete şi detergent de vase şi clătite foarte bine. Legumele trebuie înmuiate timp de 2-3 ore în apă rece amestecată cu puţin oţet. Oţetul este unul dintre cei mai buni dezinfectanţi pentru fructe şi legume, deoarece are proprietăţi antioxidante puternice care ucid bacteriile dăunătoare de pe suprafaţa produselor.
Legumele cu frunze se înmoaie în apă rece şi apoi se clătesc bine, iar ouăle se spală cu o soluţie de clor sau cu un preparat care conţine clor. În aceste zile, este recomandabil ca şi produsele ambalate să fie dezinfectate pe exterior înainte de a le depozita alături de alte produse sau ustensile de bucătărie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.