Personalitatea zilei: Mateiu Caragiale [AUDIO]
Un spectacol al decăderii este Craii de Curtea Veche, singurul roman al lui Mateiu Caragiale, la care acesta a lucrat mai bine de 20 de ani. Situat într-un Bucureşti de sfârşit de veac, chiar dacă nu istoric, dar în orice caz veacul în care nobilimea apune, clădirile se regăsesc în decrepitudine, integritatea morală e un mit şi, citându-l pe Miron Costin, „toate sunt deşertăciuni”. Nu se poate spune că a fost preferatul publicului, dar a existat o vreme când Craii de Curtea Veche a fost plasat de critică printre cele mai bune romane româneşti.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 martie 2020, 06:00 / actualizat: 25 martie 2020, 7:31
Mateiu Caragiale a fost fiul lui I.L. Caragiale, dar faptul că s-a născut în afara căsătoriei a fost ceva ce l-a deranjat întotdeauna. În adolescenţă a devenit interesat de heraldică şi de căutarea unor strămoşi pretins aristocraţi, ca un substitut al locului său în lume pe care simţea că nu îl regăseşte, interes care a persistat până la sfârşitul vieţii sale şi care l-a făcut să strângă o colecţie impresionantă de peceţi şi documente, destinate însă numai uzului personal.. A debutat în 1921, cu o povestire publicată în revista Viaţa românească.
“Nu-mi închipui să se afle mulţi oameni pe cari viaţa şi vârsta să-i fi schimbat atât de puţin cât pe mine. Până la moarte voi rămâne acelaşi: un visător nepocăit, pururi atras de ce e îndepărtat şi tainic”, Mateiu Caragiale, Craii de Curtea Veche.
A început să scrie un al doilea roman rămas neterminat, care ar fi purtat titlul Sub pecetea tainei. Singurele fragmente din această operă care au văzut lumina tiparului au fost versurile adunate într-o plachetă publicată la un an după moartea sa din 1936.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.