Stăm în casă izolați dar nu uităm de Buna Vestire: tradiții și obiceiuri
Sărbătorim Buna Vestire în data de 25 martie a fiecărui an: o zi dedicată Maicii Domnului, în care ne amintim de momentul în care i-a fost vestită venirea pe lume a lui Iisus.
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2020, 10:42
Sărbătorim Buna Vestire în data de 25 martie a fiecărui an: o zi dedicată Maicii Domnului, în care ne amintim de momentul în care i-a fost vestită venirea pe lume a lui Iisus.
Sărbătoarea, cunoscută în tradiţia populară ca Blagovestenie ori Ziua Cucului, vine cu o serie de tradiţii pe care, chiar dacă în această perioadă nu putem merge la biserică, le putem respecta în intimitatea casei noastre:
Tradiţia spune că oamenii nu au voie să se certe astăzi, cei certăreţi riscând un an plin de neînţelegeri. Atenţie: se pun la socoteală şi discuţiile în contradictoriu de pe reţelele de socializare!
- În Maramureş, Buna Vestire înseamnă o reînnoire a lucrurilor din gospodărie. Toate lucrurile inutile care s-au adunat prin cotloane sunt adunate şi li se dă foc în curtea casei. Pentru că adesea focul arde mocnit până după miezul nopţii, obiceiul a căpătat numele de „noaptea focurilor”.
- Buna Vestire vine cu restricţii pentru pescari: aceştia nu au voie să arunce mămăligă în apă pentru a nu cauza moartea peştilor. Acela care mănâncă însă peşte astăzi se va simţi ca peştele în apă.
- Vestitorul primăverii în această zi este cucul, despre care se spune că este auzit pentru prima oară de Buna Vestire. Aşadar, dacă îl auziţi, nu uitaţi să-i număraţi cântările, pentru a afla câţi ani veţi trăi!
- Cucul poate să ne spună însă, în acelaşi fel, şi când ne vom căsători. În anumite zone ale ţării, creanga pe care acesta a cântat de Buna Vestire era tăiată şi aşezată în scăldătoarea fetelor, pentru a le asigura o căsnicie fericită.
- Tradiţia spune că în 25 martie este bine să se pună pe prag pâine şi sare pentru hrana îngerilor. Pe lângă îngeri însă, poate vom găsi şi câteva resurse pe care să le redirecţionăm spre vecinii noştri mai în vârstă ori bolnavi cronici, care se expun unor riscuri mai mari atunci când ies la cumpărături!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.