Prima pagină » Medicii au nevoie de noi! Modul în care acționăm în aceste zile poate face diferența! [AUDIO]
Medicii au nevoie de noi! Modul în care acționăm în aceste zile poate face diferența! [AUDIO]
FOTO: Xinhua/Wang Quanchao
De la declanșarea pandemiei, multe din materialele de protecție din spitale s-au împuținat, ba chiar au dispărut. Într-o astfel de situație, unitățile sanitare au început să transmită apeluri către societatea civilă pentru ajutor. Primii care au răspuns au fost, și la Cluj, reprezentanții câtorva ONG-uri.
Articol editat de cristina.rusu,
26 martie 2020, 09:00 / actualizat: 26 martie 2020, 15:19
De la declanșarea pandemiei, multe din materialele de protecție din spitale s-au împuținat, ba chiar au dispărut. Într-o astfel de situație, unitățile sanitare au început să transmită apeluri către societatea civilă pentru ajutor. Primii care au răspuns au fost, și la Cluj, reprezentanții câtorva ONG-uri.
SERVICIUL DE AMBULANȚĂ AL JUDEȚULUI CLUJ ARE NEVOIE DE VOI! Orice ajutor pentru prima linie este binevenit! Așa sună textul din deschiderea site-ului Serviciului de Ambulanță Cluj. Simu Horea Gheorghe, director Ambulanța Cluj:
Contul pentru donațiile către Sindicatul Ambulanța Cluj apare pe site-ul sajcluj.ro.
Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj Napoca este al doilea vizat, după Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru preluarea persoanelor infectate cu COVID -19 și are o capacitate de 76 de paturi. Cel puțin teoretic, planul este unul bun, însă neajunsurile există și aici, am aflat de la managerul Vasile Mureșan:
Nevoia celor de la Pneumoftiziologie este, în prezent, de 10.000 de măști, halate speciale de protecție, 10.000 de perechi de mănuși, 300 ochelari de protectie și dezinfectanți.
În județul Cluj, pentru sprijinirea medicilor, primii care au luat inițiativă au fost cei de la Beard Brothers.
În ultimele zece zile reprezentanții asociației au organizat un hub de preluare a nevoilor și de gestionare a donațiilor din partea a peste 20 de parteneri care au adunat sute de mii de euro pentru achiziționarea de materiale sanitare de primă necesitate și chiar de aparatură.
Cornel Hoza, președintele asociației a postat pe pagina de Facebook a Beard Brothers mesajul următor: Le mulțumim tuturor celor ce s-au implicat! Este esențial ca acest efort să poată continua, fiindcă nevoile spitalelor sunt tot mai mari, iar materialele tot mai greu de găsit.
Și Asociația Femeilor de Afaceri din Cluj-Napoca a reacționat prompt și, încă din primele zile s-a alăturat organizațiilor care luptă împotriva pandemiei prin acțiuni de sprijinire a celor din linia întâi: medicii și personal medical. Mihaela Rus, președintele AFA:
În ceea ce privește, producția materialelor de protecție, chiar dacă nu la standarde omologate sau foarte ridicate, mai multe ateliere de croitorie și chiar de designeri din toată țara și-au schimbat liniile de producție și s-au adaptat nevoilor actuale.
De exemplu, în Timișoara, designerul vestimentar Luciana Matei a pus deoparte tiparele ținutelor elegante și s-a pus pe confecționat măști și cearceafuri pentru Spitalul Municipal din localitate; bunuri pe care le-a donat:
În acest moment, în Cluj-Napoca sunt medici care au nevoie inclusiv de locuri de cazare, în hoteluri, de exemplu. Mulți dintre ei, intrând în contact cu persoane infectate cu COVID 19, nu mai pot merge acasă și să-și pună în pericol familia.