Radio Cluj…la modă: Despre minimalism
Și acum întorcînd-ne la cei doi promotori ai minimalismului despre care vă vorbeam, ce credeți că promovează acești doi băieți? Nimic mai mult decât un stil de viață minimal în care au valoare doar obiectele ce prezintă o semnificație pentru fiecare dintre ei. Pentru 10 luni de umblat de-a lungul Americii bagajul unuia dintre ei număra vreo 4 tricouri, o pereche sau două de blugi, o jachetă, lenjerie intimă, vreo 10 bucăți, laptop, mobil, încărcătoare, trusa de baie și mașina care îi transporta.
Nu v-aș fi prezentat această tematică dacă nu am fi noi înșine în această situație de dată recentă. Câte dintre lucrurile pe care le achiziționăm ne sunt cu adevărat trebuincioase? Puține, vă asigur.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 martie 2020, 11:36
În documentarul cu pricina apărea o doamnă care și-a promis ca timp de 3 luni să îmbrace doar 33 de articole. I-a ieșit la perfecție și nu părea deloc prost îmbrăcată pentru că aici, ca în orice act minimalist ai nevoie de creativitate. Creativitatea este cuvântul cheie al acestui tip de lifestyle.
De pildă, când în frigider n-ai mare lucru și totuși trebuie să-ți încropești o masă nu dai dovadă de creativitate dacă nu poți ieși din casă? Ba da. Amintiți-vă cazurile cu dulapurile pline de haine ale multor celebrități, persoane publice sau chiar orice muritoare, care se vaietă mereu că nu au cu ce se îmbrăca!
Orice formă de restricție te obligă cumva la creativitate. Din același punct de vedere privită problema o altă tendință din ce în ce mai prezentă global și extrem de promovată este cea a reparării hainelor.
În momentele de criză, foamete, pandemii, război lumea nu își putea permite să arunce nimic din ceea ce ar fi putut reprezenta o sursă sau o resursă pentru trai. Problema este că generația noastră răsfățată nu a cunoscut așa ceva până în acest moment.
În timpul celui de-al doilea război mondial exista un fel de buletin informativ ce se chema Make, Do and Mend publicat de Ministerul Britanic al Informației care avea grijă să furnizeze părții feminine a populației sfaturi legate de modul cum pot fi stylish reutilîzând piese de vestimentație vechi sau uzate, cu metode concrete și foarte creative.
În epoca noastră există deasemenea site-uri ca Visiblemending.com sau tomofholland.com unde puteți vedea haine reparate care capătă o aură creativă, șic și de multe ori neașteptată.
De altfel japonezii, de la care putem invăța perfect ideea de minimalism, au inițiat celebra tehnică kintsugi, cea care pune în valoare defectul distrugerii sau spargerii prin repararea cu aur. Într-o logică care pe european îl depășește complet, japonezii glorifică trecutul și istoria acelui obiect care trebuie subliniate. Obiectul devine astfel mult mai valoros prin vizibilitatea uzurii datorate trecerii timpului și diferitelor situații care l-au deteriorat.
De ce n-am proceda la fel și cu veșmintele pe care le iubim? Mai țineți minte ciuperca de lemn pe care bunica cârpea ciorapii? Sau atelierele de remaiat ciorapi? Sau doctorii de păpuși? Să ne bucurăm că mai avem ateliere de reparat pantofi că alfel chiar ne-am transforma într-o societate de gunoaie. Să nu fim triști că stăm în casă. Mâna pe ac, andrele sau croșetă ca pe vremuri la orele de gospodărie.
Să ne revedem cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Imagini: fotocopii din Vogue Italia Mai 2011, Vogue Italia august 2012, …isme Să înțelegem moda de Mairi Mackenzie-Enciclopedia Rao, Dictionnaire Internationale de la Mode- Editions du Regard
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.