Toți pentru seniorii cetății! Comunitatea clujeană se implică în susținerea bătrânilor fără ajutor
În Cluj-Napoca, peste 60.000 de persoane au împlinit deja 65 de ani și pot ieși din casă doar în intervalul orar 11.00 – 13.00.
Din acest motiv, primarul Emil Boc face un apel la restul concetățenilor și le recomandă ca, în aceste două ore, să nu meargă și ei la magazine sau farmacii pentru cumpărături:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 martie 2020, 10:52 / actualizat: 26 martie 2020, 12:17
În municipiul Cluj-Napoca sunt 61.415 persoane peste 65 de ani. Fac apel la toți ceilalți clujeni să lase libere supermarketurile, farmaciile, magazinele în această perioadă de timp, ca cei peste 65 de ani să nu stea la cozi și să poată în cele două ore să-și satisfacă nevoile elementare ale vieții cu privire la alimente și medicamente. Și să-i expunem cât mai puțin la contactul direct cu alte persoane, de la care ar putea să ia această formă de virus.
Cu ajutorul bazei de date a Direcției de asistență socială, dar și cu sprijin din partea asociațiilor de proprietari și al bisericilor, administrația locală a făcut un inventar al persoanelor în vârstă care sunt greu deplasabile. Pentru acestea, funcționarii primăriei vor face cumpărăturile necesare, pe care le vor aduce până la ușa locuinței. Municipalitatea pune la dispoziția persoanelor defavorizate și un număr de telefon, care, spune primarul Emil Boc, va fi afișat pe ușile de intrare în blocuri, în așa fel încât să fie la indemana celor care au nevoie de el:
Potrivit ordonanței militatare, avem obligația de a sprijini toate persoanele peste 65 de ani care sunt fără sprijin și fără susținători de vreun fel sau altul. Pentru aceasta, noi am instituit numărul de telefon 0372.280.499, la care aceste persoane pot suna și solicita ajutor. În acest moment avem în baza noastră de date 1702 persoane, care intră sub incidența acestei forme de sprijin. 210 deja primesc sprijin in urma contactului direct pe care l-am avut.
Sunt și clujeni care, din proprie inițiativă, și-au propus să ajute persoanele nevoiașe trecute de 65 de ani. Ei au lansat programul “Adoptă un vârstnic” și, pe toată perioada stării de urgență, bătrânii de care se ocupă vor primi alimentele și medicamentele de care au nevoie. Primarul Emil Boc spune că cei doi clujeni care au inițiat proiectul au cerut Direcției de asistență socială să le indice care sunt cei mai săraci cinci bătrâni, pentru a se ocupa de îngrijirea lor:
Doi cetățeni ai Clujului au instituit programul “Adoptă un vârstnic” și cinci vârstnici sunt “adoptați” de avocatul Șomlea și de dl. Tivadar, care pe toată durata stării de urgență s-au angajat că le vor procura cele necesare traiului, pentru că ei ne-au cerut nouă, prin Direcția de asistență socială, care sunt cele mai nevoiașe cinci persoane, care nu-și pot asigura nivelul de trai, și au preluat ei aceste cazuri, pentru a le sprijini. Le mulțumesc și sper să o facă și alții, pentru a putea să ii sprijinim pe cei aflați în nevoi.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.