Coronavirus: Înalt oficial ONU cere eliberarea ”deținuților vulnerabili”
Țările trebuie să protejeze persoanele aflate în detenție de pandemia COVID-19 prin eliberarea de prizonieri vulnerabili, a declarat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
Articol editat de Carmen Sas, 27 martie 2020, 14:03
Țările trebuie să protejeze persoanele aflate în detenție de pandemia COVID-19 prin eliberarea de prizonieri vulnerabili, a declarat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
Deținuții politici sau cei care nu au fost reținuți fără o bază legală clară, pot fi eliberați din închisoare!
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri, 26.03.2020, (citează france24,com) că guvernele ar trebui să ia în considerare eliberea deținuților, în contextul în care închisorile pot fi focare de infecție a virusului Covid-19, pe motiv că distanțarea socială și igiena nu se pot efectua în condițiile cerute de guvernele lumii.
Acum, mai mult ca oricând, guvernele ar trebui să elibereze orice persoană reținută fără o bază legală suficientă, inclusiv prizonierii politici și alte persoane reținute pur și simplu pentru a exprima opinii critice sau disidente, a declarat Michelle Bachelette, adăugând că, prin acest demers, se pot preveni viitoare pierderi de viață între deținuți și angajații închisorilor.
De asemenea, comisarul încurajează autoritățile să caute soluții prin care să îi ajute pe deținuți să mențină contactul cu lumea de afară prin intermediul videoconferințelor sau chiar să li se dea voie să vorbească de mai multe ori pe zi, la telefon, cu cei de afară.
Covid-19 a început să lovească închisorile și centrele de detenție pentru imigrare, precum și locuințele de îngrijire rezidențială și spitalele de psihiatrie și riscă să facă ravagii prin populațiile extrem de vulnerabile ale acestor instituții, a spus Bachelet într-un comunicat.
Autoritățile ar trebui să examineze modalitățile de eliberare a celor deosebit de vulnerabili la COVID-19, printre aceștia detinuții mai în vârstă și cei care sunt bolnavi, precum și infractorii cu risc scăzut.
Bachelet a recunoscut că guvernele se confruntă în prezent cu solicitări uriașe de resurse, dar le-a îndemnat să nu uite de cei din spatele gratiilor, sau de cei restrânși în locuri precum unități închise de sănătate mintală, case de îngrijire medicală și orfelinate.
Scopul este de a elibera celulele astfel încât să poată fi create zone în carantină pentru deținuții care se îmbolnăvesc.
În Canada, 1.000 de deținuți (din statul Ontario) au fost eliberați săptămâna trecută, iar avocații colaborează cu procurorii pentru a elibera multe alte persoane din închisorile provinciale, prin accelerarea audierilor pe cauțiune, de exemplu.
Preocuparea este că o condamnare la închisoare poate deveni o condamnare la moarte pentru cei care se află acolo, a declarat Daniel Brown, avocat din Toronto.
Statul american New Jersey intenționează să elibereze temporar aproximativ 1.000 de deținuți cu risc scăzut. Pași similari sunt făcuți și în Marea Britanie, Polonia și Italia.
În timp ce astfel de măsuri sunt posibile în multe țări dezvoltate, acestea reprezintă provocări serioase în alte părți ale lumii.
În Iran, unde în jur de 190.000 de persoane sunt încarcerate și coronavirusul a infectat 25.000 de oameni. Guvernul a anunțat că va elibera temporar 85.000 de prizonieri, 10.000 dintre ei primind grațieri.
În Venezuela, grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de eliberarea celor 110.000 de prizonieri în contextul răspândirii COVID-19, în contextul în care condițiile sanitare și cele de igienă, din închisori, sunt precare.
Corina Gliguța/sursa foto: unsplash.com
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.