Personalitatea zilei: Wilhelm Conrad Röntgen [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2020, 06:00 / actualizat: 27 martie 2020, 7:03
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2020, 06:00 / actualizat: 27 martie 2020, 7:03
Când medicul nu are nevoie doar să ştie ce ne doare, dar trebuie să şi vadă în interiorul locului pe care-l simţim vătămat, atunci e momentul pentru o radiografie. Imagistica medicală s-a dezvoltat în secolul care a trecut de la apariţia sa, dar totul a început când un fizician german a descoperit ceea ce a numit „razele X”. Este vorba despre Wilhelm Conrad Röntgen, laureat al Premiului Nobel pentru fizică.
Wilhelm Conrad Röntgen s-a născut în Germania, în 27 martie 1845, dar pe când avea 3 ani familia sa s-a mutat în Olanda. A fost dat afară din liceu, învinuit fiind de o caricatură injurioasă interceptată de un profesor, al cărei autor nu era însă Röntgen. Totuşi fără diplomă de liceu putea doar să audieze cursurile universitare, fără însă să se înscrie la ele în mod oficial. A fost acceptat mai apoi ca student la inginerie mecanică în Elveţia, unde şi-a obţinut în final şi doctoratul. A avut o carieră academică bogată, predând fizica în diverse universităţi din Franţa şi Germania.
În 1895, în timp ce experimenta în laboratorul său din Würzburg cu tuburi vidate, a observat un efect fluorescent în urma unei descărcări electrostatice care intra în contact cu diverse substanţe din aparate. A bănuit că e vorba de un nou tip de radiaţie, dar şi-a petrecut următoarele săptămâni, mâncând şi dormind în laborator, pentru a-şi confirma speculaţiile. Într-un punct al experimentării a introdus în ecuaţie o placă de plumb şi a realizat accidental prima radiografie: imaginea a arătat propriul său schelet, într-o reflectare defocalizată. Şi-a denumit descoperirea „raze X”, folosind terminologia matematică pentru necunoscut, dar contrar voinţei sale, în multe limbi această radiaţie astăzi îi poartă numele.
A fost laureatul primului Premiu Nobel pentru fizică, în 1901. A refuzat să-şi breveteze descoperirea, pentru că dorea ca întreaga societate să beneficieze de pe urma aplicaţiilor sale practice. Astăzi, în Remscheid-Lennep, orăşelul său natal, există un muzeu dedicat lui Wilhelm Röntgen.
Andrea Nagy
Wilhelm Conrad Röntgen Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.