3 cadre medicale în autoizolare și 102 persoane în carantină, în Sighetu Marmației
Articol editat de , 28 martie 2020, 14:18 / actualizat: 28 martie 2020, 19:44
Un număr de trei cadre medicale de la Spitalul Municipal Sighet se află în autoizolare, după ce au intrat în contact cu bărbatul din Rona de Jos, infectat cu COVID-19.
Până nu prezintă simptome specifice COVID-19, persoanele nu vor fi testate.
Primarul Horia Scubli a tras un semnal de alarmă în acest sens, criticând metodologia de recoltare a probelor în vederea testării potențialilor infestați cu coronavirus, stabilită de Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
„Sunt deranjat de faptul că unor cadre medicale li se refuză testarea, pe motiv că sunt asimptomatice. Din păcate, avem trei cadre medicale de la Spitalul Municipal Sighet care au intrat în contact direct cu bărbatul infectat cu COVID-19, din Rona de Jos, și au trecut în autoizolare. Nu cred ca este corect să nu avem grijă de cadrele medicale ce au ca sarcină să vegheze la starea nostră de sănătate. Este un semnal de alarmă pe care îl supun atenției celor ce ar putea influența acest mod dur de gestionare a COVIR-19.”
Momentan, la Spitalul Municipal Sighet nu mai sunt internate persoane infectate cu COVID-19. Spațiul destinat tratării persoanelor infectate cu COVID-19 este gol. A fost dezinfectat și este pregătit să primească alte persoane, în cazul în care situația o va impune.
Nu se ia în calcul achiziționarea unui aparat PCR, destinat testării rapide a persoanelor pentru COVID-19.
„Clubul Rotary Sighet a avut o inițiativă de a cumpăra un aparat PCR, însă cel mai rapid termen de vânzare a fost de 4 luni. Chiar dacă am putea strânge banii, nu există momentan disponibil pentru a putea fi comandat și cumpărat.”
În Sighetu Marmației se află, la ora actuală, un număr de 102 persoane carantinate în cele patru centre din oraș.
„Peste câteva zile urmează să se închidă centrul de carantină de la pensiunea situată la intrarea în comuna Sarasău, odată cu împlinirea celor 14 zile, care este termenul prevăzut de legislație pentru carantină. Curând, urmează și cealaltă pensiune, care are deja un termen destul de lung de carantină. Sper să nu mai trebuiască să deschidem altele, pentru că aceste centre reprezintă un efort considerabil pentru bugetul municipiului nostru. De asemenea, gestionarea întregii activități implică multe responsabilități și diferite probleme pe care trebuie să le rezolvăm”.
Primarul Horia Scubli spune că pe toată durata carantinării, persoanele n-au creat mari probleme.
„Un grup de romi a distrus, la început, calorifere și toalete, în semn de protest, însă ulterior s-a calmat. În rest, n-am avut probleme cu evadarea persoanelor sau alte nesupuneri. Prezența și atenția permanentă a jandarmilor a descurajat astfel de acțiuni. Dimpotrivă, o familie din Vaslui ne-a scris un mesaj de mulțumire pentru tot ceea ce am făcut pentru ei.”
O problemă o reprezintă deșeurile menajere de la cele patru centre de carantină, care nu pot fi ridicate de firma de salubrizare din Sighet, pentru că nu este specializată.
„Sunt deșeuri cu grad ridicat de risc. Am contactat o firmă specializată din București, care va veni zilele acestea să le strângă. Aceste vor fi duse la un incinerator și distruse.” a mai spus primarul Horia Scubli.
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!