Guvernul discută despre suspendarea plății ratelor
Românii vor putea amâna plata ratelor fie pentru o lună, două, fie pentru o perioadă de nouă luni maximum, spunea ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă adoptată recent de executiv este o măsură curajoasă şi oportună în acest moment şi care vine în sprijinul populaţiei care se află într-o formă sau alta de îndatorare la bănci. Ministrul mai spune că ordonanţa de urgenţă este o măsură unică în Europa şi a ţinut să combată criticile apărute potrivit cărora măsura nu ar veni în sprijinul populaţiei, ci al băncilor.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 30 martie 2020, 09:30
Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să finanţeze din piaţă, cu dobândă şi acea dobândă este susţinută tot de bănci.
În cadrul şedinţei de luni, 30 martie, miniştrii ar putea dezbate normele de aplicare ale acestei ordonanţe, norme ce vor aduce lămuriri despre cine poate aplica, modalitatea de aplicare, perioada în care pot fi transmise băncilor solicitările, dar şi ce se va întâmpla după cele nouă luni de la suspendarea ratelor.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, spune că ratele se suspendă pe perioada dorită de debitor. Dobânda va fi eşalonată ulterior însă, semnalând totodată şi o excepţie în cadrul creditelor ipotecare.
În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.