Cu alcool salvăm vieți! [AUDIO]
Pe fondul lipsei de dezinfectanți din spitalele clujene, cadrele didactice de la UMF s-au mobilizat. Toată producția de antiseptice pentru mâini va fi donată celor aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul, din județul Cluj. Ce soluții are însă, populația, care se confruntă cu aceeași criză?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 martie 2020, 14:47 / actualizat: 31 martie 2020, 16:30
Pe fondul lipsei de dezinfectanți din spitalele clujene, cadrele didactice de la UMF s-au mobilizat. Toată producția de antiseptice pentru mâini va fi donată celor aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul, din județul Cluj. Ce soluții are însă, populația, care se confruntă cu aceeași criză?
Criza de substanţe dezinfectante din spitalele clujene a făcut ca Facultatea de Farmacie să le producă prin forţe proprii. La cererea Spitalului Clinic de Urgenţă, cadrele universitare de la UMF au trecut la prepararea de soluţii antiseptice pentru mâini: bineînţeles, cu concursul unor firme locale, care au înţeles comandamentul momentului. Mai multe ne spune decanul Facultăţii de Farmacie din Cluj, Geanina Crişan:
Geanina Crişan: Prepararea se face în laboratorul de tehnologie farmaceutică. Se prepară şarje mici, de până la 50 litri, dar am ajuns până la 150 litri pe zi. Cadrele didactice lucrează în grupuri mici, de maxim 4 persoane. Până în acest moment s-au putut prepara 310 litri de soluţie antiseptică pentru mâini. Ea va fi donată spitalelor din Cluj şi de asemenea instituţiilor statului care se găsesc în prima linie în lupta cu această pandemie. După ce am epuizat stocurile din facultate, am primit donaţii de materii prime, de alcool: Firma Prodvinalco a donat 370 litri de alcool, iar o firmă de flacoane ne-a donat flacoanele. Facultatea de Chimie ne-a ajutat cu materia primă: alcool, glicerină şi perhidrol. Această formulă, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, e pe bază de alcool, care este substanţa activă şi din care se consumă cantităţi mari în prepararea dezinfectantului pentru mâini.
Antisepticele pentru mâini, produse la Facultatea de Farmacie clujeană, vor ajunge la cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu coronavirusul şi nicidecum la populaţie. Pentru aceasta s-a găsit soluţia preparării în farmacii a acestui gen de produse, încă deficitare pe piaţa medicamentelor din România. Ne explică Raluca Arbore, consilier în cadrul Colegiului Farmaciştilor din Cluj:
Raluca Arbore: În momentul când s-a auzit de coronavirus, un număr de distribuitori au început să scumpească foarte mult tot ce înseamnă dezinfectanţi, spirt, măşti. Ni s-a atras atenţia că sunt magazine care au alcool sanitar, iar noi nu avem. Noi încercăm să nu creştem preţurile, pentru că vom fi foarte repede acuzaţi că folosim această situaţie de criză în speculă (nu e cazul). Farmaciile îşi pun în continuare fix aceleaşi adaosuri (care, de altfel, sunt mici) ca întotdeauna. Acum este momentul să ne dăm seama cam cât de important este farmacistul în societate: farmaciile care au laborator, în măsura posibilităţilor, ar putea să facă dezinfectanţi. Farmaciştii ştiu să prepare, doar că farmaciile nu prea mai au laboratoare.
Conform devizei de odinioară, „prin forţe proprii”, încet-încet românii se mobilizează pentru a face faţă asaltului epidemiologic, dovedind încă odată că sunt capabili de solidaritate umană.
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.