1 aprilie: cele mai cunoscute păcăleli din istorie
1. Baia leilor
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2020, 14:19 / actualizat: 2 aprilie 2020, 11:55
Prima păcăleală despre care se ştie cu certitudine a fost documentată în Marea Britanie în 1698, când londonezii au fost invitaţi să urmărească ceremonia anuală de spălare a leilor, de la Turnul Londrei. Oamenii au crezut şi s-au prezentat, dar… nu au văzut niciun leu! Farsa a continuat să fie orchestrată an de an, în special pentru cei din afara oraşului, iar din secolul XIX s-au tipărit chiar bilete pentru baia leilor.
2. Primul fake news
În 1905, publicaţia germană Berliner Tageblatt a tipărit ştirea conform căreia trezoreria a fost jefuită, hoţii luând cu ei întreaga rezervă de aur şi argint. Ştirea a fost repede preluată de publicaţii din Europa şi Statele Unite şi ar fi fost într-adevăr un furt spectaculos, dacă ar fi fost real.
3. Cultivatorii de spaghete
La jumătatea secolului XX, 1 aprilie a devenit un eveniment mediatic. În 1957 de pildă, BBC a difuzat un reportaj despre recolta excepţională de spaghete din Elveţia, favorizată de dispariţia gărgăriţei de spaghete. Unii membri ai publicului s-au supărat pe BBC, dar se spune că au fost şi dintre aceia care au sunat pentru a întreba de o tufă de paste.
4. Candidatul la prezidenţiale
„Niciodată nu am făcut nimic rău, dar nu voi greşi din nou”, spunea Richard Nickson într-o secvenţă difuzată de radioul public din Statele Unite în 1992, în care era anunţată candidatura sa la Casa Albă. Atâta doar că vorbitorul nu era deloc Nickson! Pentru a înţelege: În acel moment, o eventuală candidatură a fostului preşedinte era cam cel mai rău lucru pe care şi-l putea imagina publicul din Statele Unite.
5. La vânătoare de pokemoni
Google a făcut disponibil un joculeţ în 2014, prin care publicul era invitat să vâneze pokemoni cu ajutorul hărţii. Premiul ar fi fost o oportunitate de a lucra pentru gigantul american ca… maestru de pokemoni! Ei bine, jobul era fals, dar ideea a inspirat un joc extrem de popular de mai târziu, aşa că: „Hey Google, păcăleală de 1 aprilie!”
6. Animale îmbrăcate
National Geographic s-a gândit să-şi surprindă cititorii cu o păcăleală de 1 aprilie în 2016. Pe pagina publicaţiei a apărut un comunicat, în care anunţau că nu vor mai afişa poze cu animale fără haine, lezându-le astfel demnitatea. Cei care deschideau articolul puteau vedea o galerie întreagă de câini şi pisici cu hăinuţe.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.