A fost activată tehnologia de localizare pentru apelurile 112
Advanced Mobile Location (AML) permite transmiterea către sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții, spun reprezentanții STS. Facilitatea AML, dezvoltată și pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, în scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone în situații de urgență, nu necesită instalare de componente sau aplicații suplimentare și are o acuratețe de ordinul metrilor/zecilor de metri. Au fost efectuate teste, au fost analizate diverse scenarii tehnico-operaționale și au fost integrate toate configurațiile necesare, astfel încât, tehnologia de localizare să funcționeze cât mai bine. În același timp a fost necesară și actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii am aflat de la maiorul Cătălin Chirca:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 aprilie 2020, 13:16
La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.
Serviciul Android ELS recunoaște când un utilizator efectuează un apel de urgență la 112 sau când se transmite un SMS la 113 și va calcula locația folosind mai multe surse de localizare (AGPS, rețea mobilă, WiFi și senzori din telefon). Locațiile ELS sunt calculate pe dispozitiv și trimise prin SMS și/sau internet, direct către Sistemul 112 utilizând protocoale standard din industrie. (maiorul Cătălin Chirca)
Timp de aproape cinci luni, echipele de ingineri și programatori ai STS au colaborat cu echipa Android ELS de la Google pentru a efectua testările preliminare şi pentru a îmbunătăți precizia localizării apelurilor la 112. Serviciul de localizare a mesajelor de urgență nu funcționează doar în România. Deși, este realizat în colaborare cu Google, motorul de căutare nu recepționează informațiile cu privire la locul în care se află apelantul serviciului de urgență 112, respectiv 113, spune Gabriela Chiorean, Communications Manager CEE, Google. Tot ea ne explică și câteva din situațiile în care acest serviciu de localizare nu poate fi funcțional:
Serviciul ELS se va activa doar la apelarea numărului 112, respectiv la transmiterea de mesaje la numărul 113 destinat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire, în restul timpului fiind inactiv, fără a consuma baterie. Informația de localizare este transmisă din telefonul mobil direct către Sistemul 112, iar Google nu primește această locație transmisă către serviciul de urgență. De asemenea, dacă la apelarea numărului de urgență 112 conexiunea la internet este oprită, serviciul ELS va transmite poziția însă doar prin SMS, iar pentru transmiterea și afișarea corespunzătoare a amprentei de timp ce însoțește informația de localizare de tip AML, se recomandă activarea opțiunii de actualizare automată a datei şi orei asociate telefonului mobil. (Gabriela Chiorean, Communications Manager CEE, Google)
La finalul lunii martie, s-a lansat actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 13.4 care permite furnizarea localizării AML și pentru utilizatorii telefoanelor iPhone. Spre deosebire de soluția oferită de Google, terminalele Apple transmit poziția către Sistemul 112 doar în cazul apelurilor telefonice de urgență, nu și în cazul transmiterii de mesaje de urgență prin SMS la numărul 113.
Peste 27.000 de persoane suna zilnic la 112, iar din aceste apeluri aproximativ jumătate sunt urgențe reale.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.