Personalitatea zilei: Hans Christian Andersen [AUDIO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 2 aprilie 2020, 8:09
https://www.youtube.com/watch?v=ySiVYS9TKJQ
Poveştile construiesc personalitatea unui om: cele pe care le aude în copilărie, cele pe care şi le imaginează pentru a adormi mai uşor şi, mai apoi, cele pe care le influenţează la rândul său. Poveşti au existat în jurul lui Hans Christian Andersen încă din copilăria sa: se spunea că ar fi fost fiul nelegitim al regelui, care a plătit pentru educaţia sa, sau în orice caz că ar fi avut origini nobile, deşi cercetările au arătat că familia sa a avut relaţii cu aristocraţia doar prin munca de la curte. Avea o memorie bună şi reţinea integral piesele lui Shakespeare, ceea ce l-a ajutat când la 14 ani s-a angajat ca actor la un teatru. Talentul i-a fost descoperit de un profesor care l-a înscris la o şcoală, ajutorul s-a dovedit însă fals: Andersen era cel mai probabil dislexic, ceea ce-i îngreuna anii de şcoală, profesorul se simţea aşadar îndreptăţit să-l supună la abuzuri fizice pentru a-i forma caracterul.
În 1829 i-au apărut primele povestiri de călătorie. Succesul înregistrat cu acestea i-a adus o bursă din partea regelui, care i-a permis să viziteze principalele ţări europene. 6 ani mai târziu scria deja primele poveşti, a căror valoare nu a fost recunoscută imediat, el fiind apreciat mai degrabă pentru romane şi poeme în acea perioadă. A continuat să călătorească, iar jurnalele sale publicate după fiecare astfel de excursie îmbinau stilul literar cu o documentare judicioasă asupra locurilor vizitate. În 1847 a ajuns şi în Anglia, unde la o petrecere a intelectualilor l-a cunoscut pe Charles Dickens. Prietenia celor doi a durat 10 ani şi a fost întreruptă de scriitorul englez, Andersen neînţelegând niciodată ce l-a nemulţumit pe acesta.
Hans Christian Andersen a murit în 1875. El este şi astăzi cea mai apreciată figură literară din Danemarca, dovadă stă şi faptul că o statuie a Micii sirene se găseşte în portul din Copenhaga.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.