Spital după spital se închide în România. Federația Sanitas cere insistent testarea cadrelor medicale [AUDIO]
Mircea Ciocan: Avem spitale care sunt blocate; cauza primordială o constituie lipsa echipamentelor de protecţie (dezinfectanţi, măşti, mănuşi), care nu au fost asigurate din timp, cu toate că ştiam că vine această criză sanitară din ianuarie. A doua cauză o constituie aceste minciuni ale pacienţilor! Mă miră faptul că acest comandament instituit de la Ministerul de Interne, care are mână liberă în a face achiziţii de materiale sanitare, nu reuşeşte să găsească stocurile necesare şi să le importe. Mă rog, s-au adus câteva transporturi şi au început să fie repartizate, dar asta în ultimele 2-3 zile, deci lucrurile puteau să se mişte un pic mai repede. ONG-urile într-adevăr ar trebui felicitate pentru că am văzut foarte multe iniţiative cetăţeneşti, multă lume dispusă să ajute, ori acesta e un lucru foarte bun, că românii nu şi-au pierdut solidaritatea la vreme de necaz. Personalul medical este la datorie; o parte dintre cei care au depăşit 60-65 de ani încearcă să se retragă (cred că e şi un mecanism de apărare, în momentul în care eşti vulnerabil să nu te expui). Ce mă surprinde de asemenea în mod plăcut este faptul că sunt tineri voluntari care vin la poarta spitalului şi cer să fie angajaţi, pentru că au auzit că se angajează pe perioadă determinată de 6 luni, fără concurs.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2020, 14:01 / actualizat: 2 aprilie 2020, 15:21
Ovidiu Moldovan: Din datele care au ajuns la Federaţie, să ne aşteptăm ca şi alte spitale să se închidă pe motiv de carantină?
Mircea Ciocan: Sunt discuţii destul de avansate la Arad, acolo unde lucrurile au scăpat de sub control aproape ca la Suceava. Să ne ferească Dumnezeu să mai apară situaţii şi în altă parte. Să nu uităm: noi nu am testat personalul medical. Şi o solicităm de 2 săptămâni, i-am scris şi preşedintelui României. În scenariul 4, personalul medical ar trebui să nu intre în tură netestat, pentru că devine el focar de infecţie pentru pacienţi. Probabil că nu există capacitate de testare, nu există aparate, nu înţeleg care e cauza pentru care nu se adoptă acest protocol, cu toate că noi îl solicităm public. Dacă aţi observat, nu mai există dialog social (se suspendă pe perioada stării de urgenţă), deci nu se mai produc consultări cu partenerii sociali deloc în această perioadă.
Ovidiu Moldovan: Dacă vor fi victime printre cadrele medicale, cineva se face vinovat de periclitarea vieţii atâtor medici şi asistenţi.
Mircea Ciocan: Aproape jumătate din pacienţii din România o reprezintă personalul medical, ceea ce este extrem de îngrijorător. Facem o numărătoare paralelă cu ministerul, adunăm datele, astfel încât într-un final să putem face o analiză completă şi să intervenim dacă va fi nevoie şi în justiţie, tocmai pentru a recupera aceste prejudicii care se creează personalului medical din lipsa de acţiune a autorităţilor.
Federația Sanitas din România, care reprezintă interesele a peste 115.000 de angajați din sistemul public de sănătate și asistență socială, atrage atenția că este nevoie ca statul să vină cu reguli clare pentru sistemul sanitar.
Organizația a inițiat o petiție online prin care solicită testarea moleculară pentru COVID-19 a întregului personal angajat și a tuturor pacienților internați în unitățile sanitare publice, dar și a contacților direcți.
Prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, spune că cele aproximativ 2.000 de teste pe zi care se fac în țară sunt foarte puține.
Liderul Sanitas mai afirmă că de sănătatea personalului medical depinde în mare măsură de modul și timpul în care România va ieși din această criză.
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.