Prima pagină » Diverse » Somnul insuficient creşte riscul de probleme psihice la copii
Somnul insuficient creşte riscul de probleme psihice la copii
Foto: darkside/Pixabay
Copiii care nu dorm suficient sunt expuşi unui risc de hiperactivitate cu deficit de atenţie, anxietate, depresie şi alte probleme de sănătate mintală, indică rezultatele unui studiu recent.
Articol editat de cristina.rusu,
3 aprilie 2020, 12:00 / actualizat: 3 aprilie 2020, 13:39
Copiii care nu dorm suficient sunt expuşi unui risc de hiperactivitate cu deficit de atenţie, anxietate, depresie şi alte probleme de sănătate mintală, indică rezultatele unui studiu recent.
Un somn suficient îi poate proteja pe copii de problemele de sănătate mintală, a declarat psihologul Bror Ranum de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim. Starea de sănătate a aproape 800 de copii a fost monitorizată pe o perioadă de şapte ani.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că micuţii care dormeau cel mai puţin aveau cel mai mare risc de probleme de sănătate mintală mai târziu în viaţă.
Am descoperit o legătură între durata somnului şi riscul unor simptome de tulburări emoţionale şi comportamentale. Somnul a fost examinat folosind senzori de mişcare timp de şapte nopţi consecutive. Copiii au fost intervievaţi pentru a se evalua problemele de sănătate mintală. Depinde de fiecare individ în parte cât de mult somn are nevoie. Un somn prea scurt pentru unii poate fi suficient pentru alţii. Dar dacă observaţi că micuţul nu se poate concentra sau că starea sa de spirit variază mai mult decât în mod normal, este bine să-l determinaţi să doarmă mai mult, a explicat Ranum.
Doar 1 % dintre copiii de 6 ani care au participat la studiu dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte. Pe măsură ce au crescut, numărul celor care nu dormeau suficient s-a mărit, reprezentând 3,9% dintre participanţi la vârsta de 8 ani, 4,2 % dintre aceştia la vârsta de 10 ani şi 13,6% dintre ei la vârsta de 12 ani. Mulţi copii au avut una sau mai multe nopţi cu mai puţin de şapte ore de somn. Acest lucru a fost valabil pentru 15,1% dintre micuţii de 6 ani, 39,1% dintre copiii de 8 ani, 45,7 % dintre cei de 10 ani şi 64,5% dintre copiii de 12 ani.
RADOR
Foto: darkside/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.