Premieră în istoria bisericii ortodoxe [AUDIO]
Noile reglementări, hotărâte marți, 7 aprilie 2020, de ierarhii clujeni, privind distribuirea la domiciliu a sfintelor Paști, cu respectarea normelor de igienă pe perioada carantinei, reprezintă o premieră în istoria bisericii ortodoxe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 aprilie 2020, 11:51 / actualizat: 15 aprilie 2020, 13:14
Noile reglementări, hotărâte marți, 7 aprilie 2020, de ierarhii clujeni, privind distribuirea la domiciliu a sfintelor Paști, cu respectarea normelor de igienă pe perioada carantinei, reprezintă o premieră în istoria bisericii ortodoxe.
Și tot o premieră e închiderea bisericilor, pe durata liturghiei speciale de Paști, pentru a nu-i tenta pe credincioși să încalce consemnul oficialităților de a rămâne acasă.
Aflăm mai multe de la părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei de Cluj:
Una din dispoziţiile date de Permanenţa Consiliului Eparhial face referire la slujbele care se vor oficia în Săptămâna Patimilor. Acestea îşi vor urma cursul firesc, dar vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preot şi cântăreţ. Iar la Denia Prohodului, unde în mod obişnuit se făcea înconjurul bisericii, nu se va mai înconjura în acest an Sfântul Lăcaş.
Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 12.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurul acesteia. Imediat după chemarea „Veniţi de luaţi lumină”, preoţii vor cânta de trei ori Hristos a înviat, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii pe la casele lor, împreună cu slujitorii. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul bisericii.
Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici, ambalate în plastic direct de către brutării. Vor fi tăiate şi se vor aşeza alături de recipientul cu vin – pahare sau sticluţe – într-o pungă de plastic care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în duminica Învierii.
În acest an Paştile nu se vor distribui la biserici ci vor fi trimise credincioşilor care solicită acest lucru, cu ajutorul consilierilor parohiali şi al unor tineri voluntari. Aceştia vor avea declaraţie întocmită pentru deplasarea în afara locuinţei, vor respecta toate măsurile de igienă impuse de autorităţi, vor avea mănuşi de protecţie şi mască şi vor lăsa pachetul cu Sfintele Paşti la uşa casei credincioşilor, limitând cât mai mult contactul direct cu aceştia.
Se va respecta în continuare dispoziţia chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraş şi sat la ora 12:00, după care vor fi citite rugăciunile începătoare şi rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Toate aceste îndrumări pe care le-am transmis preoţilor şi, indirect, credincioşilor vor ţine cont de recomandările autorităţilor şi de evoluţia la nivelul ţării noastre a acestei epidemii, deci pot suferi oricând modificări.
Sperăm ca prin aceste mici îndrumări să respectăm şi spiritul ordonanţelor militare care au fost date de autorităţi şi recomandările repetate adresate oamenilor de a nu ieşi din casele lor, dar şi să încercăm ca, prin această acţiune de voluntariat, de distribuire a Paştilor, să putem veni în sprijinul credincioşilor noştri, care cu siguranţă se vor bucura de această jertfă şi vor trăi la altă intensitate în casele lor şi alături de familiile lor această mare sărbătoare. (părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei de Cluj)
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.