Primul Fake News din lume a apărut acum 4000 de ani, arată un studiu
Diseminarea de ştiri false nu este un fenomen de dată recentă, dar e foarte greu de spus cât de departe se extinde în timp şi cum a influenţat istoria umanităţii. Aceasta este problema pe care şi-a propus să o studieze un cercetător din Cambridge, care este de părere că primul Fake News se găseşte în… Epopeea lui Ghilgameş!
Articol editat de cristina.rusu, 8 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 9 aprilie 2020, 10:40
Epopeea lui Ghilgameş, descoperită în secolul XIX, dar devenită cunoscută publicului larg după cel de-al Doilea Război Mondial, este cel mai cunoscut text al Antichităţii orientale. Textul narează peripeţiile lui Ghilgameş, o figură mitologică, dar cu un corespondent în istoria reală, fiind rege al oraşului Uruk. Epopeea nu s-a păstrat integral, ci este reconstituită din fragmente ce datează din epoci diverse, unele chiar de acum 4000 de ani.
Pe cea de-a 11-a tabletă a textului citim întâlnirea lui Ghilgameş cu Uta-napiştim, un fel de Noe, supravieţuitor al unui mare potop, alături de care încearcă să obţină viaţa veşnică. Tentativa sa eşuează (Ghilgameş adoarme în timpul probei care-i cerea să rămână treaz), dar află de la însoţitorul său felul în care cataclismul a măturat oraşe, oameni, plante şi animale. Ei bine, conform lui Martin Worthington, cercetător al Universităţii Cambridge care a analizat textul original al Epopeii, aici se ascunde primul Fake News din lume!
Uta-Napiştim este anunţat de viitoarea catastrofă şi i se cere să construiască o arcă. Atunci când acesta întreabă cu nedumerire ce le va spune oamenilor despre proiect, zeii îl sfătuiesc să mintă:
Le vei spune aşa: Mi se pare că Enlil mă urăşte. Nu trebuie să mai stau în oraşul vostru, nu trebuie să mai pun piciorul pe pământurile lui Enlil. Deasupra voastră, el va porunci să plouă cu belşug, nori de păsări, taina peştilor, vă va dărui belşug şi recolte peste voi, mazăre dimineaţa, ploaie de grâne va face să cadă seara. (Epopeea lui Ghilgameş, traducere şi comentarii de Al. Dima, editura Mondero, 1996).
Aşadar, din cauza ambiguităţii limbajului şi a simbolurilor folosite, oamenii puteau crede că li se promit vremuri bune, în timp ce de fapt erau avertizaţi de potop.
Chiar şi în aceste ere mitologice se constată manipularea informaţiei şi a limbajului. Se pare că am găsit primul Fake News din istorie, este de părere cercetătorul.
Sursă: 24.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.