UMF Cluj, alături de personalul medical din linia întâi [AUDIO]
Succese notabile au obținut în lupta anti-coronavirus, state precum Suedia sau Coreea de Sud, care au pus accentul, tocmai, pe acest capitol.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 aprilie 2020, 14:23
La UMF Cluj, capacitatea maximă de testare încă nu a fost atinsă și mai există două aparate PCR care ar putea fi folosite în campania de identificare a bolnavilor. Rectorul UMF Cluj, profesorul Anca Buzoianu, despre implicarea universității în combaterea temutei maladii:
Anca Buzoianu: Testăm în două locuri: la Centrul de Genomică Funcţională şi Medicină Transnaţională şi la Catedra de Biologie Celulară şi Moleculară. Aşadar sunt în total în jur de 280 de teste pe zi. În acest moment noi colaborăm cu Spitalul de Boli Infecţioase şi cu Direcţia de Sănătate Publică, care ne aduce probele care sunt în acest moment în cea mai mare parte din ţară. Am avut foarte multe testări de la Suceava, de la Hunedoara şi evident că şi din Cluj. Capacitatea de testare a Clujului e de 1000 de teste pe zi.
Ovidiu Moldovan: Aţi văzut ce se întâmplă în ţară: foarte multe cadre medicale s-au infectat pentru că nu au fost testate la timp.
Anca Buzoianu: Nu s-au infectat pentru că nu au fost testate la timp, ci pentru că nu au avut măsurile de protecţie adecvate. Testarea îţi arată dacă eşti infectat sau nu, dar nu te protejează în niciun fel. Eu cred că în acest moment, când avem transmitere comunitară, trebuie să fim foarte atenţi: orice potenţial pacient poate fi infectat cu Covid, aşadar trebuie să luăm măsurile necesare.
Ovidiu Moldovan: Aţi făcut teste pentru personalul de la UPU Cluj?
Anca Buzoianu: Nu aş putea să vă spun, ei au aparate de testare la Institutul Imogen. Noi facem testele după cum ne sunt trimise de la Direcţia de Sănătate Publică, nu alegem.
Ovidiu Moldovan: Câte aparate PCR aveţi?
Anca Buzoianu: În acest moment sunt implicate în activitatea de testare 3 aparate şi mai avem disponibile încă 2.
Ovidiu Moldovan: Care încă nu au intrat pe rol.
Anca Buzoianu: Nu au intrat pe rol pentru că ne gândim să vedem dacă nu le vom împrumuta pentru alte unităţi sanitare.
Ovidiu Moldovan: Personal specializat aveţi?
Anca Buzoianu: Personal avem, putem şi să formăm pe alţii. Avem experţi foarte buni. Am avut nişte discuţii preliminare cu ministerul care încă nu s-au concretizat, dar suntem pregătiţi şi pentru acest lucru.
Ovidiu Moldovan: Am înţeles că v-aţi lansat şi în producerea de dezinfectanţi.
Anca Buzoianu: Am avut o iniţiativă a laboratoarelor Facultăţii de Farmacie, să creem dezinfectanţi pentru uz intern la nivelul spitalelor clinice. Deci pentru uzul nostru: nu se comercializează, ci îi ajutăm pe colegii din spitale. Până acum am făcut o tonă de dezinfectant, dar din păcate nu mai avem foarte multă primă (aşteptăm să vedem dacă mai primim alcool etilic). În fiecare zi producem cam 100-150 litri de dezinfectant.
Am făcut un centru de consiliere psihologică pentru medicii care au nevoie de serviciile noastre, care funcţionează non stop. Este o linie verde pentru aceste situaţii. Am pus la dispoziţia medicilor din Spitalul Clinic Judeţean hotelurile universităţii, unde sunt cazaţi când nu mai merg acasă (nu doresc să-şi infecteze familiile, să le expună). Ajutăm cu tot ceea ce putem, Universitatea este alături de colegii din spital.
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.