Slujba de Paște cu ”ușile închise” la biserici [AUDIO]
Cardinalul Lucian Mureșan al Bisericii romane unite cu Roma a dat indicații clare privind sărbătoarea pascală din acest an, pe care ni le va rezuma părintele Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla:
Articol editat de cristina.rusu, 14 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 14 aprilie 2020, 8:42
Daniel Avram: Credincioşii sunt invitaţi ca în familie să descopere esenţialul acestei sărbători a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos: şi anume faptul că Hristos şi-a dat viaţa pentru om şi că Hristos este viu – şi vrea să rămână viu – în sufletele noastre. Pentru toţi preoţii şi pentru toţi credincioşii sunt indicate şi câteva chestiuni foarte practice. În primul rând, rostirea în familie a rugăciunilor cunoscute: citirea Psalmilor, rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului sau recitarea Rozariului, precum şi rugăciunea adresată Fericiţilor Episcopi Martiri (cu siguranţă că toate acestea aduc mult folos sufletesc).
Liturghiile, sigur, vor fi celebrate de către preoţi în interiorul bisericii, fără asistenţa credincioşilor. Aşadar nici aceste procesiuni care se fac în mod obişnuit în jurul bisericii cu ocazia Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos, sau cu ocazia slujbei Învierii, nici spălarea picioarelor din Joia cea Mare şi Sfântă nu se vor putea face anul acesta, se vor celebra toate rânduielile doar în interiorul bisericii. De asemenea, după celebrarea canonului Învierii, preoţii nu vor distribui credincioşilor pâinea şi vinul binecuvântate, cunoscute în tradiţia noastră sub numele de Paşti.
În noaptea de Înviere se vor trage clopotele la miezul nopţii, iar în ziua Învierii, începând cu ora 10.00, vor avea loc Dumnezeieştile Liturghii. Toţi credincioşii sunt îndemnaţi să se unească în rugăciune cu preoţii, cu episcopii, cu cei care vor celebra toate aceste slujbe în interiorul bisericilor. Sunt multe parohii şi catedrale care transmit pe pagina de Facebook sau prin alte mijloace aceste slujbe.
Invitaţia rămâne să mergem la esenţial: chiar dacă suntem în casele noastre ca urmare a hotărârii autorităţilor, fiecare dintre noi să se străduiască, prin rugăciune şi prin lecturi spirituale, să descopere această bucurie a Învierii lui Hristos în inima sa, în viaţa sa, în familie. Pentru că în definitiv, la aceasta ne invită şi Biserica: chiar şi în timpurile normale, fiecare dintre noi suntem chemaţi să descoperim, în taina inimii noastre, pe Hristos, mort şi înviat.
Ovidiu Moldovan/Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.