COVID-19: Anchetă internațională privind pierderea mirosului și a gustului
Printr-un scurt chestionar, oamenii de știință încearcă în primul rând să determine frecvența acestor simptome în timpul epidemiei Covid-19, vârsta, sexul persoanelor în cauză și posibila lor persistență, a explicat pentru AFP profesorul Jérôme Golebiowski de la Institutul de Chimie de la Nisa (CNRS / Universitatea Coasta de Azur) care coordonează partea „Franța” a studiului.
Articol editat de cristina.rusu, 15 aprilie 2020, 14:01
Pe plan internațional, obiectivul este obţinerea a zeci de mii de răspunsuri, adaugă el. Într-o a doua etapă, ideea ar fi să propunem un protocol pentru monitorizarea persoanelor care încă au probleme cu mirosul și gustul, în general după 15 zile.
Pierderea mirosului (anosmia) și pierderea gustului (ageusia) pot apărea și la gripă, chiar dacă pare mai puțin frecventă, dar nu știm frecvența sa la nivel mondial, potrivit acestui expert. Participarea la acest sondaj este voluntară și durează aproximativ 10-15 minute. Datele vor rămâne complet anonime și vor fi stocate pe site-uri sigure, precizează inițiatorii acestuia.
Sondajul nu are menirea de a stabili un diagnostic și nu propune vreun tratament. Cercetătorii s-au grupat în Consorțiul global pentru cercetarea chemosensorială (sau GCCR pentru Global Consortium for Chemosensory Research) pentru a studia acest fenomen.
Chestionarul este accesibil pe web (https://sites.google.com/view/gcchemosensr/) pentru cei diagnosticați prin test PCR, de către un medic, sau pentru cei care sunt convinși că au avut aceste simptome.
El ne va permite să explorăm natura acestor cazuri de ageusie și anosmie în rândul celor afectați și să le comparăm cu alte patologii. Chestionarul trebuie să fie disponibil în mai mult de douăzeci de limbi, inclusiv în chineză, rusă și arabă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.