Prima pagină » Diverse » O țară în care preşedintele a dispărut; soţia sa, vicepreşedinte, spune că virusul nu este o problemă
O țară în care preşedintele a dispărut; soţia sa, vicepreşedinte, spune că virusul nu este o problemă
Sursa foto: jteen/Pixabay
În timp ce America Latină îşi închide porţile în faţa coronavirusului, Nicaragua adoptă o poziţie izbitor de diferită şi radicală – îşi îndeamnă cetăţenii să iasă la plajă, să se bucure de excursii şi de serbările din sezonul de Paşti.
Articol editat de cristina.rusu,
16 aprilie 2020, 18:00 / actualizat: 16 aprilie 2020, 19:48
În timp ce America Latină îşi închide porţile în faţa coronavirusului, Nicaragua adoptă o poziţie izbitor de diferită şi radicală – îşi îndeamnă cetăţenii să iasă la plajă, să se bucure de excursii şi de serbările din sezonul de Paşti.
În loc să descurajeze mulţimile, guvernul sandinist le încurajează. Promovează festivităţi de felul unui eveniment de distribuire a unor sucuri, de ambrozie, de exemplu. Autorităţile nu au închis graniţele, afacerile sau stadioanele. Dar poate nota cea mai distinctivă a ţării central-americane este preşedintele său.
Daniel Ortega nu pare a fi în fruntea ofensivei împotriva coronavirusului. De fapt, el nu a mai apărut în public de o lună. Guvernul afirmă că el este în continuare la comandă. Dar nicaraguanii se întreabă nervoşi dacă fostul revoluţionar marxist nu este bolnav, mort sau pur şi simplu evită contactul uman. Ortega, la 74 de ani, este unul din cei mai cunoscuţi politicieni din America latină, liderul revoluţiei sandiniste care a răsturnat de la putere un dictator de dreapta în 1979. El a revenit la preşedinţie în 2007 şi a fost reales încă de două ori. Guvernul său a devenit extrem de autoritar în ultimii ani.
Guvernul SUA a impus sancţiuni membrilor familiei Ortega şi poliţiei drept represalii pentru ceea ce califică drept corupţia şi brutalitatea acestora. În absenţa lui Ortega, vicepreşedintele Rosario Murillo – care este şi soţia preşedintelui – acordă presei oficiale interviuri telefonice zilnic.
Nicaragua a raportat doar nouă cazuri de Covid-19 şi un deces. Oficialităţile spun că toate infecţiile sunt de provenienţă externă. Noi nu avem contaminare în rândul comunităţii, mulţumim infinit Domnului, a spus Murillo.
Autorităţile au organizat mitinguri pro-guvernamentale, inclusiv unul la mijlocul lunii martie sub titlul „Dragoste în vremea Covid-19” în semn de „solidaritate” cu victimele din lumea întreagă.
În timp ce alte ţări central-americane închid aeroporturi, şcoli şi întâlniri sportive, Nicaragua menţine activitatea. Liga sa de fotbal a continuat să organizeze meciuri, unii jucători mai temători purtând măşti. Şcolile publice au rămas deschise până în 3 aprilie, începutul vacanţei de Paşti. Agenţia oficială de turism a promovat zeci de evenimente în Săptămâna Sfântă, de la turnee de pescuit la concursuri de frumuseţe.
Fostul ministru de Externe Jose Pallais spune că guvernul pare a se teme că pandemia ar putea distruge economia deja aflată într-o stare precară. Cândva cu un ritm de creştere alert, economia ţării s-a prăbuşit după reprimarea violentă a protestelor prodemocraţie în 2018. Sectorul crucial al turismului a fost în special foarte dur lovit.
Autorităţile spun că iau măsuri resposabile pentru a-i pregăti pe oameni pentru Covid-19 – trimit echipe sanitare din uşă în uşă pentru a-i încuraja pe oameni să-şi spele mâinile şi să raporteze dacă au febră sau alte simptome de infecţii virale. În schimb, nicaraguanii îngrijoraţi iau singuri măsuri de prevedere.
Bisericile din această ţară predominant catolică au anulat procesiunile din Săptămâna Sfântă şi au transmis video slujba. Plajele au rămas în mare măsură goale, iar şcolile particulare au trecut pe învăţământ online cu câteva săptămâni în urmă. Frontierele ţării rămân deschise, dar nu vine nimeni.
RADOR
Sursa foto: jteen/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.