Sprijinirea țăranilor – o prioritate pentru securitatea alimentară
Articol editat de Carmen Sas, 16 aprilie 2020, 16:39
Dacă în prezent ne confruntăm cu o criză de sănătate, realitatea din jurul nostru ne arată că există riscul să ne îndreptăm către o criză alimentară. Țăranii și țărăncile, producătorii locali mici și mijlocii, fermele de familie din România și din întreaga lume asigură accesul la hrană atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele de proximitate. Lanțurile scurte alimentare și economia locală nu doar asigură hrană proaspătă și sănătoasă, dar reprezintă chiar soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită. De asemenea, susținerea acestora reprezintă o oportunitate importantă de dezvoltare locală pe termen lung și o plasă de siguranță pentru potențiale alte situații de criză.
Așa începe scrisoarea adresată Guvernului României de către micii producători și organizații ale societății civile și cercetători din domeniul agriculturii și alimentației, și care poate fi consultată chiar AICI sau direct pe pagina de facebook Cutia țăranului.
E vremea, mai mult ca niciodată, ca Guvernul și Parlamentul României să înțeleagă că hrana locală, sănătoasă, nutritivă obținută de micii producători și țărani, precum și accesul populației la aceasta, la prețuri accesibile, înseamnă o economie locală puternică și o securitate alimentară sustenabilă, mai spun inițiatorii acestui proiect.
În aceste zile care au schimbat complet nu doar economia întregii planete ci și modul nostru, al fiecăruia, de a gândi și de a ne raporta la hrană și la traiul zilnic, e mai important ca oricând să mâncăm sănătos. Și experiența ultimelor decenii ne-a relevat faptul că hrana produsă aici, la noi în țară, de producătorii autohtoni, este mult mai sănătoasă și mai ”curată” decât ceea ce importăm.
Un motiv în plus pentru a ne îndrepta atenția spre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. În aceste zile, afectate de pandemie, întreaga economie funcționează pe avarii. O seamă de firme s-au închis, oamenii au rămas fără locuri de muncă, se prevede o criză economică. Semnele ne fac să ne gândim inclusiv la o criză alimentară. O soluție la această criză poate fi genul acesta de inițiative ca și cea dezvoltată de Cutia țăranului.
Ce este Cutia țăranului?
Pe scurt: e vorba despre mâncare sănătoasă adusă direct din gospodăria ţăranului, mic producător, la uşa orăşanului, mare consumator. Cu toţii, orăşeni sau nu, căutăm mâncare sănătoasă, fructe şi legume crescute în România, dacă se poate fără pesticide, lapte, carne şi ouă care să nu fie procesate şi care să vină de la sursă primară, nu care să fi crescut şi să se fi dezvoltat la lumina unui bec. Ceea ce şi-au propus, în proiectul lor, cei de la „Cutia ţăranului”, după cum este şi uşor de înţeles, este să livreze direct cumpărătorilor de la oraş, cutii cu diverse produse care vin din gospodăriile ţăranilor.
Un amplu interviu cu Iulia Sara, unul dintre organizatorii acestui proiect de care se bucură, de ani de zile, atât orășenii, direct beneficiari ai produselor sănătoase din curțile/grădinile țăranilor cât și producătorii înșiși, țărani care cultivă pământul și cresc animale așa cum au învățat din moși strămoși, cu respect față de natură și de animale, vă invităm să citiți AICI: https://www.radiocluj.ro/2018/06/21/cutia-taranului-din-gospodaria-taranului-direct-la-usa-orasanului-audio/
Semnatarii acestei scrisori deschise propun măsuri concrete guvernului și autorităților relevante, care pot fi implementate în perioada imediat următoare.
Așteptăm răspunsul oficialităților la această scrisoare deschisă și până atunci ar fi bine să fim foarte atenți de unde ne procurăm alimente în aceste perioadă.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.