Chiar miroseau urât oamenii în Evul Mediu?
Articol editat de cristina.rusu, 17 aprilie 2020, 12:00 / actualizat: 17 aprilie 2020, 14:25
Importanţa igienei personale a fost recunoscută în Evul Mediu, chiar dacă o strictă curăţenie nu s-a aplicat pe scară largă. Spălatul regulat era totuşi recomandat pentru a îndepărta murdăria vizibilă de pe trup, laolaltă cu transpiraţia, despre care se credea că e un produs secundar al sistemului digestiv. Se ştia că aceia care nu se spală suficient de des riscă boli de piele ori infestarea cu diverşi paraziţi. Medicii recomandau abluţiunile, exceptând perioadele de epidemie, când boala putea fi transmisă foarte uşor în băile publice.
Existau însă neînţelegeri în legătură cu ce înseamnă băi regulate. Johanna de Castilia, fiica sus-numitei Isabela, făcea baie atât de des, spălându-şi părul, încât soţul ei îşi făcea griji că se va îmbolnăvi. Ioan Fără de Ţară nu călătorea niciodată fără o cadă, un săpun de calitate şi un servitor care să-l ajute la îmbăiat, iar odată, spre mirarea tuturor, s-a spălat de 10 ori în decurs de doar 6 luni!
În 1351, regele Eduard al III-lea al Angliei şi-a modernizat baia din Westminster, introducând robinete de apă rece şi apă caldă, un adevărat lux pe vremea aceea. Oamenii de rând aveau carafe cu apă şi un lighean în care-şi spălau mâinile şi faţa: Robert Oldham, un fermier bine situat din Oxfordul secolului 14, avea chiar 4 carafe şi 2 vase pentru spălat.
Cei care nu se curăţau acasă, aveau la dispoziţie băile publice. Un anume Neckhami Alexander, care a trăit în Paris în 1170, se plângea că este trezit adesea de strigătul-reclamă: „E baia fierbinte!” În timpul verii mulţi se spălau în râuri şi lacuri, un obicei de care aflăm, din păcate, din documentele administrative, mulţi pierzându-şi viaţa în aceste ape naturale.
Medicii recomandau spălatul pe cap odată la 3 săptămâni, părul fiind curăţat cu un amestec de cenuşă şi extracte din plante. Băile din timpul nopţii se recomandau pentru a scăpa de răceală, dar tot abluţiunile erau şi cele care te scăpau de melancolie.
O igienă bună ar fi însemnat, bineînţeles, şi curăţarea regulată a hainelor: un lucru greu, în contextul în care mulţi oameni, mai ales de la sate, nu aveau mai mult de un rând de haine.
Sursă: BBC History
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.