Ghiduri privind siguranța alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, în contextul evoluției COVID-19
Ghidurile au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluției COVID-19 și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menținerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar.
Articol editat de cristina.rusu, 17 aprilie 2020, 18:37
Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situațiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.
În ghidurile privind siguranța alimentelor se subliniază următoarele aspecte:
– până la această dată nu există evidențe ca virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente;
– regulile stricte de igienă ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;
– în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;
– în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți) și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație); la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.
Un capitol distinct este dedicat unităților de vânzare cu amănuntul care se confruntă cu cele mai mari provocări din cauza afluxului mare de clienți.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.