A fost diplomat, om de ştiinţă şi inventator, una din cele mai cunoscute figuri din istoria Statelor Unite. A inventat ochelarii bifocali şi paratrăsnetul, dar a fost şi printre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Americii. Astăzi ne amintim de Benjamin Franklin.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
17 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 17 aprilie 2020, 7:17
A fost diplomat, om de ştiinţă şi inventator, una din cele mai cunoscute figuri din istoria Statelor Unite. A inventat ochelarii bifocali şi paratrăsnetul, dar a fost şi printre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Americii. Astăzi ne amintim de Benjamin Franklin.
Benjamin Franklin s-a născut în 1706. A fost educat la domiciliu şi îi plăcea să-i citească pe scriitorii clasici. În tipografia fratelui său a deprins gramatica, aritmetica şi navigaţia, nu se dădea însă îndărăt nici de la activităţile fizice, una din primele sale invenţii fiind un dispozitiv care-i permitea să înoate mai repede.
Începutul activităţii publicistice a lui Benjamin Franklin se leagă tot de fratele său, mai precis de un ziar deţinut de acesta. Tânărul Ben obişnuia să expedieze redacţiei, sub pseudonim, scrisori umoristice, în care înfiera pe magistraţi, pe poeţii netalentaţi ori pe studenţii de la Harvard. Scrisorile au fost publicate şi au devenit populare, dar după ce câteva din acestea au supărat autorităţile iar identitatea semnatarului s-a aflat, Franklin nu a mai avut zile bune cu fratele său şi a părăsit Bostonul. A călătorit în lung şi în lat, ajungând chiar şi la Londra; a întemeiat câteva gazete proprii, apoi s-a aşezat la casa lui în Philadelphia, unde şi-a fondat propria tipografie, care l-a ţinut ocupat pentru aproape 2 decenii. A continuat între timp să studieze orice carte de ştiinţă care-i cădea în mână, iar în 1731 a întemeiat prima bibliotecă publică din Statele Unite. A câştigat influenţă ca urmare a activităţii sale publicistice şi şi-a putut face auzită vocea pentru anumite chestiuni care-l interesau, cum ar fi o reformă a sistemului educaţional, bazat până atunci pe materii care lui Franklin i se păreau mult prea teoretice.
Franklin a rămas toată viaţa un inventator, toate celelalte activităţi erau colaterale. Avea un laborator în propria sa casă şi a experimentat mult cu electricitatea. Şi-a dat seama că fulgerul e tot o descărcare electrică şi, conectând o cheie la un zmeu înălţat, a reuşit să atragă o mică sarcină electrică. Paratrăsnetul l-a perfecţionat în 1753, pentru a proteja clădirile de fulgere.
În istoria Statelor Unite, Franklin şi-a înscris numele ca unul din eroii luptei pentru independenţă. Interesul său politic era extrem de divers, el fiind un opozant al sclaviei şi, contrar a ceea ce s-ar crede astăzi, deopotrivă al fanatismului religios. A avut o bogată carieră diplomatică, fiind ambasador al Statelor Unite în diverse ţări europene. Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Philadelphia, scriind articole, memorii şi scrisori şi inventând un dispozitiv care-i permitea să ia cărţi de pe rafturile de sus ale bibliotecii sale. A murit la 84 de ani, în 17 aprilie 1790.