Filmul de weekend: Un film situat în Roma, gratuit pe canalul ARTE
Putem vedea până la sfârșitul lunii aprilie pe site-ul televiziunii franco-germane ARTE filmul Daydreams, debutul în lungmetraj al tinerei regizoare franceze Caroline Deruas.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2020, 00:00
Filmul are loc în villa Medici din Roma, clădire istorică datând de pe vremea romanilor, intrată în timpul Renașterii în posesia familiei Medici și care în prezent aparține statului francez. Clădirea găzduiește Academia Franceză din Roma și acordă anual rezidențe pentru artiști din diverse domenii.
Regizoarea Caroline Deruas a fost ea însăși rezidentă la Villa Medici și spune că i-a venit ideea filmului tocmai în anul pe care l-a petrecut acolo, în cladirile bogat decorate și în grădinile pline de mister, legende și statui. A fost atrasă tocmai de aerul misterios al locurilor și de impresia că la tot pasul simțea prezența locatarilor anteriori ai clădirii.
Inițial își propusese să facă un film biografic, despre prima femeie rezident al villei din 1915, Lucienne Heuvelmans.
Pe parcurs însă s-a răzgândit, așa că ”Daydreams” este până la urmă o poveste eclectică și ușor confuză, despre căutările artistice, despre identitate și despre condiția femeii artist. Și care, ca orice film franțuzesc ce se respectă, introduce și o subtilă critică socială, despre efortul pe care trebuie să-l facă femeile ca să se impună într-un domeniu artistic.
Însă personajul principal rămâne clădirea în care are loc filmul: villa Medici, splendidă, plină de mister și de povești ascunse.
Mai mulți tineri artiști se izolează împreună în minunata clădire de pe colinele Romei, unii sosiți cu familiile, alții singuri. Au la dispoziție un an ca să scrie un roman, să compună muzică, să picteze sau să pregătească o expoziție de fotografie. Într-un fel, izolarea voluntară a artiștilor se aseamănă cu situația în care ne aflăm cu toții acum, așa că am zâmbit atunci când unul dintre personajele filmului a întrebat: oare cum o să fie atunci când ne vom întoarce în viața reală?
Regizoarea încearcă să desfacă în felii subțiri întreaga istorie a villei Medici, așa că în film își fac loc legende istorice antice, povești cu iubiri nefericite, cardinali, prințese și zeițe. Ni se reamintește de Împăratul roman Claudiu și de infidela sa soție Messalina, condamnată la moarte după ce uneltise împotriva ilustrului său soț.
E o încântare pentru ochi plimbarea prin vechea și maiestuoasa clădire, dar și imaginea Romei, văzută din depărtare.
De asemenea, pentru că suntem în Italia, avem parte și de savorile specifice, roșii coapte și zemoase, paste, pahare de vin roșu și prosecco.
Una peste alta, veți petrece un ceas și jumătate în mod agreabil cu această poveste semnată de Caroline Deruas, ca un fel de refugiu al ochiului și al minții într-un alt spațiu și timp.
Îl puteți vedea gratuit până la 30 aprilie pe pagina de internet www.arte.tv.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.