Tradiţii în Sâmbăta Mare
În această noapte, la biserică, va avea loc slujba de Înviere, la care din păcate anul acesta nu vom putea lua parte. Totuşi ne putem aminti chiar şi acasă de patimile suferite de Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii, iar la miezul nopţii nimic nu ne împiedică să cântăm Hristos a înviat!
Articol editat de cristina.rusu, 18 aprilie 2020, 00:00 / actualizat: 21 aprilie 2020, 12:42
Sâmbăta Mare este ziua în care se sacrifică mielul şi sunt pregătite mâncărurile tradiţionale.. Aşadar, dacă nu aţi făcut toate acestea până acum, vă urăm spor la pregătirea fripturii şi a cozonacului! Şi, pentru ca toţi cei ai casei să fie sănătoşi peste an, oasele mielului trebuie să fie îngropate la rădăcina unui pom zdravăn.
Se spune că e mare păcat să dormim în noaptea de Înviere: când porţile cerului se deschid, iar Domnul poate vedea gândurile cele mai lăuntrice ale omului, credincioşii trebuie să fie găsiţi reflectând la sacrificiul Mântuitorului, nu dormind.
Adesea, în satele româneşti, hainele noi nu erau la îndemâna oricui. Totuşi, măcar de Paşti, femeile aveau grijă să aibă câte o cămaşă nouă, iar pentru soţii lor – o pălărie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.