Ce mai citim: Acasă. O istorie a vieții private, de Bill Bryson
Cartea pe care o recomand astăzi pornește tocmai de la această curiozitate pe care autorul o manifestă față de casa în care stă. E un cunoscut scriitor născut în SUA, dar care trăiește în Anglia, fost jurnalist. Casa în care locuiește Bill Bryson este o clădire victoriană veche, fostă anexă a unei biserici, și este situată în comitatul britanic Norfolk. Așa cum noi zicem mai în glumă mai în serios că în vreme de carantină scriem o declarație pe proprie răspundere ca să ne deplasăm din dormitor în sufragerie sau din baie în bucătărie și ni se pare o adevărată aventură ieșitul pe balcon, tot așa își imaginează și Bill Bryson explorarea propriei locuințe: o călătorie pe care o face fără a depăși limitele ușii de intrare în casă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 23 aprilie 2020, 13:05
Pornind din hol și de pe scări, trecând prin camere, pivniță, pod și bucătărie, Bryson ne oferă un adevărat studiu de cultură și civilizație. Bucătăria e prilej pentru descoperirea unor lucruri fascinante despre istoria gătitului și a alimentației, dormitorul aduce informații despre sex, boală, moarte sau somn, baia ne introduce în detalii legate de felul în care a evoluat igiena în ultimele secole. Iată, pe scurt, câteva dintre lucrurile pe care le-am ținut minte:
– în trecut, camerele nu aveau funcțiuni precise, ca acum. Oamenii se mutau dintr-o încăpere în alta, în funcție de felul în care băteau lumina și soarele într-o zonă sau alta a casei
– ușile și ferestrele erau mici, nu din cauză că oamenii erau mici de statură, ci pentru că ușile și geamurile erau scumpe
– prima utilizare a cuvîntului ”dormitor” îi este atribuită lui Shakespeare în ”Visul unei nopți de vară”, însă pe atunci avea alt sens; și anume cameră cu un pat, nu locul unde se doarme, utilizare pe care a primit-o abia după un secol
-pe vremuri, în bucătării nu existau chiuvete, aceasta era într-o încăpere separată, astfel că îți trebuia ceva timp să cari vasele la spălat, mai ales după un festin
-lui Thomas Jefferson, care a fost un grădinar pasionat, îi datorăm nu doar Declarația de Independență, ci și primii cartofi prăjiți din istorie. El a fost cel dintâi care, potrivit lui Bryson, a avut ideea de a tăia pe lungime bucăți de cartof pe care le-a pus în ulei încins.
Multe lucruri inedite sunt de descoperit în volumul lui Bill Bryson. Acesta a fost publicat la editura Polirom.
Spor la citit și lecturi inspirate!
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.