Cum priveau britanicii celelalte popoare acum 170 de ani
Favell Lee Mortimer a părăsit doar de două ori Marea Britanie, acest lucru nu a împiedicat-o însă să publice, în 1849, un ghid de călătorie despre popoarele europene destinat celor mici, care reprezintă o adevărată enciclopedie a prejudecăţilor din perioada respectivă. Cartea a purtat titlul de Near home, or, the Countries of Europe în care, pe lângă dezinformarea produsă de lipsa de documentare, putem regăsi o doză atât de zdravănă de aroganţă britanică, încât volumul poate fi o reală sursă de amuzament. Iată aşadar cum priveau britanicii celelalte popoare acum 170 de ani:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 22 aprilie 2020, 7:39
Suedezii sunt vanitoşi, neîndemânatici şi predispuşi în a deveni infractori, consideră autoarea britanică:
Ai crede că suedezii sunt buni şi înţelepţi, adevărul e însă altul. Nu există o altă ţară europeană unde atât de mulţi oameni să ajungă la închisoare ca în Suedia. Suedezii înjură îngrozitor, atât nobilii cât şi oamenii de rând. Ei se îmbată des, iar nobilii se preocupă toată ziua doar să danseze şi să se împopoţoneze. Fierarii şi tâmplarii sunt neîndemânatici, niciun lucru nu îl duc la bun sfârşit.
Despre Italia cititorul află că e plină de oameni ai străzii, cei săraci mănâncă doar paste, în timp ce domnii îşi pierd zilele cu jocuri de noroc:
Principala ocupaţie a italienilor sunt jocurile de noroc. Uneori întrerup partida de cărţi aleargă la biserică pentru a se ruga şi a se stropi cu apă sfinţită, apoi se întorc la joc. Italienilor le plac lucrurile frumoase, nu neapărat utile. Casele lor sunt murdare, dar nu-i interesează, pentru că le pasă doar să fie decorative.
Favell Lee Mortimer îşi propune să distrugă şi mitul înţelepciunii seculare a grecilor:
Grecii nu sunt sălbatici, dar nici nu sunt atât de înţelepţi precum englezii. Nu ştiu cum să-şi crească copiii. Le place să cânte, cu toate că nu se pricep la asta. Nu ştiu să-şi controleze emoţiile: dacă sunt nefericiţi, plâng precum copiii mici. Sunt binevoitori, dar nu se poate avea încredere în ei.
Probabil că autoarea avea doar o imagine vagă despre Polonia, pe care totuşi o descrie cu superioritate britanică:
Copiii polonezi sunt murdari şi prost îmbrăcaţi; în loc de şcoală, aleargă după căruţele încărcate pentru a cere de mâncare. Casele sunt doar nişte îngrămădiri de buşteni, cu o gaură într-o parte, prin care pătrunde lumina soarelui şi iese fumul. Nu au grădini, ci doar nişte bălţi mlăştinoase, unde cei mici se pot juca alături de porci şi raţe.
Bineînţeles că nu puteau fi lăsaţi laoparte nici francezii, cărora totuşi li se recunoaşte, cu reticenţă, şarmul:
Francezii sunt bine îmbrăcaţi, dar nu prea curaţi. Pentru că le place să-şi aducă laude unii altora, adesea nu spun adevărul.
Din păcate Favell Lee Mortimer nu a scris şi despre români (deşi, dacă privim imaginea pe care o avea despre alte popoare, poate că tot răul înspre bine). Totuşi, cei doritori pot răsfoi cartea în limba engleză în mod gratuit, în biblioteca Google Play.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.