Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Sfânta risipă alimentară [AUDIO]

Sigur că necumpătarea începe cu o săptămână înainte, când, efectiv, rupem magazinele în două. Nu știu de ce credem că dacă tot ăia suntem în casă, cumva, de sfintele sărbători, o să mâncăm de zece ori mai mult. Sau dacă credem că o să ne calce musafiri precum tătarii, nu ar strica să dăm câteva telefoane și să ne informăm cine are de gând și cine nu să vină pe la noi. Nu de alta, dar un om care nu este organizat în viața de zi cu zi nu prea poate fi organizat nici în rest, iar eu nu prea am încredere în oameni dezorganizați.

Felia de Cluj: Sfânta risipă alimentară [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 22 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2020, 11:15

Dar destul cu organizarea, că tot nu o să vă pot convinge eu să nu vă mai aruncați banii pe geam. Așa că o să mă concentrez pe zilele de după sărbători. Alea când deschizi frigiderul și cad pe tine fripturile și ouăle umplute și salatele de boeuf, dar fără carne de vită. Din păcate, multe din aceste preparate nu prea pot fi reciclate, mai ales dacă sunt pe bază de maioneză. Dar cele care nu sunt, pot deveni niște bunătăți cu care să te hrănești restul săptămânii și să nici nu-ți fie rușine dacă mai apare vreun verișor din Spania, așa, pe nepusă masă.

Friptura de miel, că sigur o ai, pentru că e musai să fie pe masa de Paște. Dacă nu ai gătit-o până e talpă de bocanc, o poți servi rece, feliată subțire, într-un sandwich, în care mai pui o ceapă verde și niște ridichi feliate, că sigur și de astea mai ai. Dacă e prea sec sandwichul, poți adăuga și niște maioneză, dacă ai, dacă nu, merge și puțin muștar de ăla bun. Friptura o mai poți încălzi și să o faci fâșii, un fel de pulled pork, doar că din miel. Asta merge și în sandwich cu mult sos barbeque și ceva murături, dar merge la fel de bine într-o salată în care mai pui din cruditățile rămase și, poate, un ou fiert.

Salata verde, pentru că și de asta mai ai multă (doar cu ce ai ornat platourile alea drăguțe?), ori o pui în sandwichuri, ori în salata de care-ți ziceam mai sus, ori faci o ciorbă de salată cu niște jumărele sau, dacă te-ai săturat de carne, ceea ce mă îndoiesc foarte tare, poți face o omletă și să o pui în ciorbă.

Nu uitați că, la nevoie, o parte din mâncare se poate congela. Preparate precum sarmalele, friptura, drobul, mezelurile și chiar brânzeturile, dacă sunt ambalate corespunzător, își pot prelungi viața foarte mult. Nu se recomandă a se congela preparate precum: ouăle umplute, salata de boeuf, salata de icre etc.

Apoi, nu aș omite din această ecuație nici donațiile. Dacă chiar nu sunteți adepți refolosirii mâncărurilor, vă recomand cu drag să apelați la Banca de Alimente sau, dacă cunoașteți personal persoane sau familii fără posibilități, nu ezitați să le faceți un pachet. Bucuria darului, și a celui dat și a celui primit, nu prea are echivalent. Dacă nu cunoașteți pe nimeni, sfatul meu este să contactați Banca de Alimente și să vedeți în ce condiții puteți dona mâncarea rămasă.

În zilele astea, poate mai mult ca niciodată, trebuie să fim solidari, este foarte important.

 

Chef Horia Șimon

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie