Felia de Cluj: Sfânta risipă alimentară [AUDIO]
Sigur că necumpătarea începe cu o săptămână înainte, când, efectiv, rupem magazinele în două. Nu știu de ce credem că dacă tot ăia suntem în casă, cumva, de sfintele sărbători, o să mâncăm de zece ori mai mult. Sau dacă credem că o să ne calce musafiri precum tătarii, nu ar strica să dăm câteva telefoane și să ne informăm cine are de gând și cine nu să vină pe la noi. Nu de alta, dar un om care nu este organizat în viața de zi cu zi nu prea poate fi organizat nici în rest, iar eu nu prea am încredere în oameni dezorganizați.
Articol editat de cristina.rusu, 22 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2020, 11:15
Dar destul cu organizarea, că tot nu o să vă pot convinge eu să nu vă mai aruncați banii pe geam. Așa că o să mă concentrez pe zilele de după sărbători. Alea când deschizi frigiderul și cad pe tine fripturile și ouăle umplute și salatele de boeuf, dar fără carne de vită. Din păcate, multe din aceste preparate nu prea pot fi reciclate, mai ales dacă sunt pe bază de maioneză. Dar cele care nu sunt, pot deveni niște bunătăți cu care să te hrănești restul săptămânii și să nici nu-ți fie rușine dacă mai apare vreun verișor din Spania, așa, pe nepusă masă.
Friptura de miel, că sigur o ai, pentru că e musai să fie pe masa de Paște. Dacă nu ai gătit-o până e talpă de bocanc, o poți servi rece, feliată subțire, într-un sandwich, în care mai pui o ceapă verde și niște ridichi feliate, că sigur și de astea mai ai. Dacă e prea sec sandwichul, poți adăuga și niște maioneză, dacă ai, dacă nu, merge și puțin muștar de ăla bun. Friptura o mai poți încălzi și să o faci fâșii, un fel de pulled pork, doar că din miel. Asta merge și în sandwich cu mult sos barbeque și ceva murături, dar merge la fel de bine într-o salată în care mai pui din cruditățile rămase și, poate, un ou fiert.
Salata verde, pentru că și de asta mai ai multă (doar cu ce ai ornat platourile alea drăguțe?), ori o pui în sandwichuri, ori în salata de care-ți ziceam mai sus, ori faci o ciorbă de salată cu niște jumărele sau, dacă te-ai săturat de carne, ceea ce mă îndoiesc foarte tare, poți face o omletă și să o pui în ciorbă.
Nu uitați că, la nevoie, o parte din mâncare se poate congela. Preparate precum sarmalele, friptura, drobul, mezelurile și chiar brânzeturile, dacă sunt ambalate corespunzător, își pot prelungi viața foarte mult. Nu se recomandă a se congela preparate precum: ouăle umplute, salata de boeuf, salata de icre etc.
Apoi, nu aș omite din această ecuație nici donațiile. Dacă chiar nu sunteți adepți refolosirii mâncărurilor, vă recomand cu drag să apelați la Banca de Alimente sau, dacă cunoașteți personal persoane sau familii fără posibilități, nu ezitați să le faceți un pachet. Bucuria darului, și a celui dat și a celui primit, nu prea are echivalent. Dacă nu cunoașteți pe nimeni, sfatul meu este să contactați Banca de Alimente și să vedeți în ce condiții puteți dona mâncarea rămasă.
În zilele astea, poate mai mult ca niciodată, trebuie să fim solidari, este foarte important.
Chef Horia Șimon
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.